Újságírót támadtak, zászlókat gyújtogattak: Izraelt gyalázó tömegek vonultak fel Londonban, Párizsban és Berlinben is
Londonban a szervezők szerint 100 ezren gyűltek össze
Újságírót támadtak, zászlókat gyújtogattak: Izraelt gyalázó tömegek vonultak fel Londonban, Párizsban és Berlinben is

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 15.
Miközben a Hamasz palesztin terrorszervezet izraeli és gázai civilek ellen követ el háborús bűnöket, az európai nagyvárosokban többezres tömegek vonultak fel Izrael-ellenes rigmusokat skandálva és izraeli zászlókat gyalázva. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Szombaton több európai nagyvárosban demonstráltak az elmúlt napok gázai-izraeli eseményei miatt. Hétfő este óta a jeruzsálemi Templomhegyen történt incidenst követően a Hamasz rakéták ezreit lőtte ki Izrael civil lakosságára, mire az izraeli hadsereg célba vette a gázai övezet terrorista központjait. 

A drámai eseményekről hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is folyamatosan tudósítottunk. 

Londonban a szervezők szerint 100 ezren gyűltek össze, a 12-es csatorna felvételei szerint a tüntetők izraeli zászlókat téptek le, gyújtottak fel, illetve tapostak meg. A felvonuló tömeg a gázai bombázások leállítását és "Palesztina felszabadítását" követelte. A több tízezer ember a Hyde Park mellett elsétálva az izraeli nagykövetség elé vonult.

Magyarországon többezres Izrael melletti online demonstrációt szervez a Hetek, a Hit Rádió és a Protest ifjúsági szervezet. Az eseményről bővebben itt olvashat.

Berlinben megtámadtak egy izraeli újságírót

Németországban az elmúlt héten több antiszemita incidens is történt, több zsinagóga előtt is izraeli zászlót égettek a gyanú szerint bevándorló hátterű támadók. 

Most Berlinben egy palesztin-párti felvonuláson a Kan izraeli hírtelevízió riporterét érte támadás, konkrétan

petárdákat robbantottak fel a lábánál.

Az újságíró szerint az nem tetszett a felvonulóknak, hogy héberül tudósított az esetről, a mellette elsétálók Allahu Akbart kiáltoztak, valamint azt, hogy Izrael gyermekeket gyilkol. 

Az esetről a német RTL felvételt is készített. 

Kövekkel dobálták meg a párizsi rendőrséget

Párizsban hatalmas vita lett abból, hogy a rendőrség nem adott engedélyt egy nagyobb szabású palesztin-párti tüntetésre. Ezt végül mégis megtartották, mire a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a tömeg szétoszlatására.  A hatóságok szerint komoly kockázata volt a tömeges antiszemita incidenseknek, ezért tiltották be a felvonulást. 

A tüntetők útakadályokat helyeztek a rendőrök elé, többen kövekkel is megdobálták őket. 

Madridban mintegy 2500 fiatal vonult fel palesztin zászlókkal. Azt kántálták, hogy ez nem háború, hanem népirtás, ami Gázában folyik. A tüntetők azt követelték, hogy

se Spanyolország, se az európai hatóságok ne működjenek együtt Izraellel, mert akár a csendbenmaradásuk is azt jelenti, hogy kollaborálnak. 

(Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!