Újabb "utcai buli"? Huszonkét rendőrt vert meg a tömeg Londonban - videók
Felháborodott a közvélemény a szerda éjjel történtek miatt
Újabb "utcai buli"? Huszonkét rendőrt vert meg a tömeg Londonban - videók

Forrás: Youtube/Evening Standard

2020. 06. 25.
Összesen 22 rendőr sérült meg az utcai tombolás során, ami London déli részén, Brixtonban történt szerda éjjel. Az "ellenséges" tömeg - ahogy a Standard fogalmaz - egy "utcai partin" vett részt, ami aztán pánikba és erőszakba torkollt. 

A Scotland Yard tájékoztatása szerint a hatóságok egy amúgy betiltott utcai demonstrációt akartak megfékezni, az intézkedés során azonban hamar elszabadult a káosz.

A tömegverekedéssé fajuló incidensben összesen 22 rendőr sérült meg, kettőjüket kórházba kellett szállítani. A zavargás során több rendőrautót is sikerült szétzúzni. 

A felvételeken az látszik, hogy néhányan üvegekkel dobálták a rendőröket, de volt, aki karddal is hadonászott a dulakodás során. Egy másik videón az látszik, hogy rendőrautókon ugrálnak többen, és betörik a szélvédőt, miközben a rendőrtisztek megpróbálnak kimenekülni a járműből. 

Az egész eseményt a rendőrség úgy írta le, mint egy engedély nélküli zenés rendezvény, ami délután még békésen kezdődött, aztán egészen kora reggelig tartott a féktelen rendbontás. Erőszakos cselekmények miatt 4 ember tartóztattak le. 

"Hitvány jelenetek"

Priti Patel "hitvány jeleneteknek" minősítette a látottakat, miközben elismerően nyilatkozott a rendőrökről, akik hősies helytállással a frontvonalban küzdenek az állampolgárok biztonságáért. 

Mások kritikusabbak a hatóságokkal szemben. Néhány sajtóban megjelent vélemény szerint Cressida Dick rendőrbiztos nevetség tárgyává tette a rendőrséget azzal, hogy a törvénytisztelő polgárokat kiszolgáltatta a "csőcselék uralmának".

Nem egy felvételen a felbátorodott dühöngők menekülésre kényszerítették a rendvédelmi erőket. 

Hasonlóan nagy visszatetszést váltott ki az is, amikor Avonban a rendőrök meghátráltak és hagyták, hogy Edward Colston angol kereskedő szobrát ledöntsék a Black Lives Matter mozgalom aktivistái. Volt arra is példa, hogy a londoni rendőrség letérdelt a mozgalom egyik tüntetésén. Erre mondta Nigel Farage népszerű brit politikus, hogy a törvényen kívüliek nevetve veszik tudomásul, hogy a tisztek egy rendőrellenes gárda előtt rogynak térdre. 

A miniszterelnöki szóvivő úgy fogalmazott, nem fogják tolerálni, hogy a rendőreiket, vagy az egészségügyi dolgozókat attrocitások érjék. 

Sadiq Khan londoni polgármester is kereszttűzbe került, azzal támadják sokan, hogy elveszíti az uralmat a főváros utcái felett. A Scotland Yard egykori vezetője úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi este megaláztatása ékesen példázza, hogy a rendőrség feladta a törvény érvényesítését a város fekete fiataljaival szemben. 

(Evening Standard, Daily Mail)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!