"Allahu Akbar" - Videók kerültek ki a stuttgarti zavargás éjszakájáról
Angela Merkel szerint "visszataszító" jelenetek játszódtak le
"Allahu Akbar" - Videók kerültek ki a stuttgarti zavargás éjszakájáról

Forrás: Youtube/Guardian News

2020. 06. 23.
Egyre több felvétel kerül ki a közösségi oldalakra arról, hogy mi is történt pár napja Stuttgart utcáin. A német kormány elítélte az erőszakos cselekményeket, ám a társadalom még mindig választ vár arra, hogy kezelhette ennyire szakszerűtlenül a helyi rendőrség az órákon át tomboló főként bevándorlókból álló tömeget. 

A német szövetségi kormány elítéli a stuttgarti belvárosban a hét végén történt zavargást, amelyben megsebesült 19 rendőr és millió eurós nagyságrendű kár keletkezett - számolt be az MTI.

"Visszataszító jelenetek"

Angela Merkel kancellár szerint a Baden-Württemberg tartományi főváros központjában szombat éjjel "visszataszító" jelenetek játszódtak le. Az erőszakos cselekményekre nincs mentség - ismertette a kancellár álláspontját Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

A szövetségi kormány köszönetet mond a város és a város lakói ellen forduló randalírozókat megfékező rendőröknek, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek - tette hozzá.

A kormány a tartomány és a város vezetésével együtt mindent megtesz azért, hogy "ne forduljon elő többé ilyesmi"

- emelte ki Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hétfőn stuttgarti helyszíni látogatását.

A rendőrség intézménye elleni heves bírálatok sora az utóbbi hetekben és a rendőrök elleni erőszak a hét végén "vészjelzés jogállamunk számára" - húzta alá a miniszter, megjegyezve, hogy a rendőrök ok nélküli szidalmazása, becsmérlése is elfogadhatatlan, mert "a szavakból tettek lesznek".

Elszabadult a "buli"

A stuttgarti rendőrség tájékoztatása szerint az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szerveződött támadók "rendkívüli agresszivitással" rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat.

Az internetezők többsége azon akadt fenn, hogy a stuttgarti rendőrség eleinte úgy kommunikált az esetet, mint egy "bulijelenet", ami aztán tombolásba torkollt. A Twitteren el is terjedt az #eventszene hashtag utalva a hatóságok által használt kifejezésre.

Valójában azonban ennél jóval komolyabb rendbontás történt. A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, megfékezésükre több mint 200 rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek. Az utcai harcok vasárnap hajnalig tartottak. Őrizetbe vettek 24 embert.

A nyomozás első adatai alapján az esetnek nincs politikai vagy vallási vonatkozása.

Allahu akbart üvöltöttek

Az esetről számos videofelvétel jelent meg. Az egyik - szakértők szerint hiteles - felvételen randalírozó emberek az "Allahu akbar" (Allah hatalmas) kiáltást hallatják.

A stuttgarti rendőrség hétfőn kezdeményezte hét ember - 16 és 33 év közötti fiatalemberek, illetve férfiak - előzetes letartóztatását. Horvát, iraki, lett, német és portugál állampolgárok vannak közöttük - áll a rendőrségi közleményben, amely szerint egyebek mellett súlyos testi sértéssel és garázdasággal gyanúsítják őket. Egy 16 éves fiút emberölési kísérlettel is gyanúsítanak, amiért fejbe rúgott egy egyetemi hallgatót, aki a földön hevert, miután összeverték, mert kifogásolta a randalírozók viselkedését.

A zavargásban legkevesebb 30 üzletet megrongáltak, a kár meghaladja az egymillió eurót (347 millió forint).

(MTI/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!