Trump-ügy: A Képviselőház jogi bizottságának elnöke szerint is példátlan, amit a volt elnökkel csinálnak
Donald Trumpról legkorábban jövő héten születhet döntés
Trump-ügy: A Képviselőház jogi bizottságának elnöke szerint is példátlan, amit a volt elnökkel csinálnak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 24.
A New York-i ügyészség elutasította a Kongresszus alsóházának kérését csütörtökön a Donald Trump elleni vizsgálatról szóló dokumentumokra vonatkozóan, mindeközben pedig a városi hatóságok esetleges tüntetésekre készülnek.

Alvin Bragg ügyész példátlan adatigénylésnek nevezte a törvényhozás jogi bizottságának kérését, amely véleménye szerint nélkülözi a jogalapot és törvénytelen beavatkozás New York szuverenitásába.

A közvádló 5 oldalas levélben reagált az alsóházi republikánusok által küldött kérelemre.

Jim Jordan, a Képviselőház jogi bizottságának elnöke hétfőn fordult a demokrata ügyészhez az eset példátlanságára hivatkozva, majd szerdán két korábbi New York-i ügyésznek is levelet küldött, amelyben a New York-i ügyészség és az amerikai igazságügyi minisztérium között Donald Trump ügyéről folytatott kommunikációról kért információt.

Trump a múlt héten közösségi oldalán azt írta, hogy az ellene hallgatási pénzek kifizetése miatt indított vizsgálat eredményeként az esküdtszék a vádemelés mellett dönt, aminek nyomán az ügyész várhatóan már kedden elrendeli letartóztatását.

Bragg szerint Trump "hamis várakozásokat" keltett a küszöbön álló letartóztatásáról szóló bejelentésével. Ügyészségi források csütörtökön arról számoltak be, hogy a vádesküdtszék aznap más ügyet tárgyal, pénteken nem ülésezik, így Donald Trumpról legkorábban már csak jövő héten születhet döntés.

A volt elnök elleni esetleges vádemelés hírére New Yorkban és Washingtonban megnövelték hatóságok utcai jelenlétét tüntetésektől tartva, valamint több helyen kordonokat állítottak fel, többi között a New York-i ügyészi hivatal körül, a Trump-torony közelében, Washingtonban pedig a Capitolium épületének környékén.

Az ügyről

Donald Trump ellen a New York-i ügyész hallgatási pénzek kifizetésének gyanújával 2019 óta folytat vizsgálatot, amely szerint a volt elnök 2016-ban, nem sokkal az elnökválasztás előtt nagy összegeket jutatott el ügyvédjén keresztül Stormy Daniels felnőttfilmes színésznőnek, hogy ne beszéljen a vele 10 évvel korábban folytatott intim viszonyról.

Trump tagadja, hogy viszonya lett volna a nővel. Az eljárás során a vádesküdtszék meghallgatta Michael Cohent, Trump korábbi ügyvédjét is, aki az ügyész állítása szerint a pénzeket eljuttatta a nőhöz.

Az Egyesült Államok történetében példa nélküli eset lenne, ha Donald Trumpot letartóztatnák, ami volt elnökkel még nem fordult elő.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!