Trump azt állítja, kedden le fogják tartóztatni - Így is lehet még elnök belőle?
Trump azt állítja, kedden le fogják tartóztatni - Így is lehet még elnök belőle?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 03. 20.
Donald Trump szombaton bejelentette, hogy le fogják tartóztatni egy olyan ügyben, amiben semmi bizonyíték sincs ellene. A bejelentés nyomán felvetődött a kérdés, hogyan befolyásolhatja Trump esetleges letartóztatása az elnökválasztáson való indulását? Egyáltalán megválaszthatják elnöknek?

A volt elnök előbbi ügye kapcsán a manhattani kerületi ügyész, Alvin Bragg folytat nyomozást; a gyanú szerint ugyanis Trump ügyvédje, Michael Cohen még 2016-ban pénzt adott egy pornósztárnak, csak hogy ne hozzon nyilvánosságra bizonyos – feltehetően a befolyásos politikus számára kényes – információkat.

A nyomozás az elmúlt hetekben lépett új szakaszba, ami miatt az ügyészi hivatal fel is vette a kapcsolatot az egykori elnök ügyvédeivel, hogy felkínálják számára az önkéntes vallomástétel lehetőségét, ami egyértelműen arra utal, hogy vádemelés van készülőben – írja a Jerusalem Post.

Úgy tűnik azonban, hogy ezt Trump is nagyon jól tudja, szombaton ugyanis arról posztolt a közösségi médiában, hogy ezen a héten le fogják tartóztatni.

„Messze a legmeghatározóbb republikánus jelöltet, s az Amerikai Egyesült Államok egykori elnökét jövő héten kedden letartóztatják. Tiltakozzatok, vegyétek vissza a nemzetünket!”

 - írta Trump a Truth Social nevű médiafelületen.

Fontos azonban kiemelni, hogy az amerikai jogszabályokban, illetve magában az alkotmányában nincsenek olyan korlátozások/megkötések, amelyek megakadályoznák, hogy bárki, akit bűncselekmény miatt vád alá helyeztek vagy elítéltek, és emiatt már börtönbe csuktak, induljon az elnöki posztért és elnök legyen – írja a JP.

Amennyiben tehát Trumpot valóban letartóztatják, elítélik, és rácsok mögé kerül, jogi értelemben akkor is lesz lehetősége arra, hogy megnyerje a republikánus előválasztást, hogy aztán legyőzze a demokrata riválisát, és ő legyen az Egyesült Államok elnöke, újból.

(JPost / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!