Titkos izraeli atomlétesítményt támadtak meg Szíriából? - megszólaltak a szirénák
Iráni szervezetet sejt a háttérben a zsidó állam, azonnal ellentámadással válaszoltak
Titkos izraeli atomlétesítményt támadtak meg Szíriából?  - megszólaltak a szirénák

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 04. 22.
Rakétát lőttek ki Szíriából dél-Izraelre csütörtök hajnalban. A zsidó állam negev-sivatagi titkos atomlétesítménye közelében zúgtak fel a légvédelmi szirénák. A támadásra válaszul Izrael szír rakétaállomásokat és légvédelmi rendszereket pusztított el a szomszédos országban. Az incidens mögött iráni kötődésű szervezeteket sejt a hadsereg. 

Irán katonákat és különböző terrorszervezeteket is működtet Szíriában. Ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk, számos rejtélyes incidensre sor került a közelmúltban iráni urándúsító üzemek és kémhajók ellen, melyeket a zsidó állam számlájára írtak, és az se nem tagadta, se nem erősítette meg őket. Ezekért Irán rendre a Moszadot és Izrael államát tette felelőssé, valamint bosszút is esküdött, így nem elképzelhetetlen, hogy a szemet-szemért elv alapján, most a zsidó állam atomlétesítményét vegyék célba. 

Az izraeli hadsereg beizzította légvédelmi rendszerét, de nem tudták megerősíteni, hogy a beérkező rakétát sikerült-e megsemmisíteni, azt azonban viláűgosan kijelentették, semmilyen kárt nem okozott.

A légvédelmi szirénák Abu Krinatban szólaltak meg, mely csupán néhány kilóméterre található Dimonától, az izraeli atomreaktor feltételezett otthonától.

Bár Izrael-szerte robbanásokat lehetett hallani, azok a légvédelemhez is kapcsolhatóak. 

A támadásért Irán nem vállalta a felelősséget, de korábban, szombaton egy keményvonalas iráni lap véleménycikkében az író, Sadollah Zarei felvetette, hogy meg kellene támadni az Izraeli Dimona-létesítményt

az iráni Natanz létesítmény elleni izraeli támadásokra válaszul a "szemet-szemért" elvnek megfelelően.

A dimonai reaktorról széles körben úgy tartják, hogy a hivatalosan el nem ismert izraeli atomfegyver-program központi eleme. Izrael sem nem erősíti meg, sem nem cáfolja, hogy rendelkezik nukleáris arzenállal.

A téma hátterét elemző Hetek-cikkünket itt olvashatja el.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!