hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szabotázsakció Iránban: elvitatják az önvédelmi jogot Izraeltől
A perzsa állam már a hatvan százalékosan dúsított urán előállításán dolgozik
Szabotázsakció Iránban: elvitatják az önvédelmi jogot Izraeltől

Natanz: az izraeli szabotázsakciók fő célpontja.(Forrás: Wikipédia / Hamed Saber)

2021. 04. 15.
Eleinte balesetnek tűnt, majd egyre inkább izraeli közrehatás körvonalazódott ki a perzsa állam legfőbb urándúsító létesítményét érő súlyos csapás kapcsán, ami elvileg 9 hónappal vetette vissza az iráni atomprogramot. Egyre több nyugati forrás ítéli el Izraelt azért, mert az őt megsemmisíteni akaró állam fegyverkezését szabotálja.

Furcsamód a natanzi létesítmény elleni támadás részletei több nappal később sem tisztázottak még. Az incidensre ironikus módon Irán Nemzeti Nukleáris Technológiai Napján került sor, amikor az iszlamista rezsim 133 új atomenergiai projektet jelentett be. A nyugati média alapvetően kibertámadásról cikkez, míg izraeli források fizikai támadásról is értesültek. Egyes jelentések szerint az akció mögött Izrael titkosszolgálata, a Moszad áll, amely a tényleges támadás előtt lekapcsolhatta a célpontok internet-összeköttetését.

Korai iráni források szerint az elektromos elosztóhálózat károsodott, de a gyanú árnyéka hamar Izraelre vetült. Különösen, hogy az eset egybeesett a Vörös-tengeren állomásozó egyik iráni hajó, a Saviz megrongálásával. A The New York Times szerint Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat a hajót érő támadásról, amit a szaúdi hírszerzés szerint a jemeni húti terroristák támogatására vetett be a perzsa rezsim.

Egyébként nem a mostani lenne az első kibertámadás az iráni atomlétesítmények ellen. 2010-ben Izrael az Egyesült Államokkal közösen végrehajtott műveletének keretében az ún. Stuxnet vírussal ezer iráni centrifugát tett tönkre. Tavaly júliusban pedig egy azóta is tisztázatlan eredetű robbanás pusztított el számos egységet. Nem csoda, hogy a helyreállítási munkákkal párhuzamosan fokozatosan a közeli hegy mélyébe költöztetik a létesítményt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!