Soros: Európának fel kell lépnie Magyarországgal és Lengyelországgal szemben
A milliárdos szerint az uniós pénzeket az önkormányzatoknak kellene adni, mert "ott még működik a demokrácia"
Soros: Európának fel kell lépnie Magyarországgal és Lengyelországgal szemben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 19.
Az Európai Unió kerülje meg a magyar és a lengyel vétót, és a pénzeket adja az önkormányzatoknak, ahol még "létezik működő demokrácia" - írta a Project Syndicate nevű véleményportálon Soros György. A milliárdos erős szavakkal kritizálta a két ország vezetését, és kijelentette, ez a helyzet döntheti el, hogy az EU hű marad-e alapértékeihez, vagy nem.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A magyar és a lengyel kormány megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával. Orbán Viktor szerint ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába. Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás véleménye szerint jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált,

objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül erre tagállamot büntető eljárást alapozni nem lehet. 

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az Európai Unió felvetette, hogy a jogállamisági feltételrendszerbe az LMBTQ-jogok tisztelete, a "szivárványcsaládok" és a párkapcsolatok hivatalos elismerése, és az ellenük irányuló "gyűlöletbeszéd" büntetése is részét képezze, mely szögegyenest megy ellent a konzervatív magyar és lengyel kormány irányvonalának, illetve a magyar Alaptörvénynek egyaránt, melybe nemrég javasolták módosításként a hagyományos családot megerősítő kiegészítések belefoglalását.

Soros György nemrég megjelent véleménycikkében kijelentette: az Európai Unió nem köthet kompromisszumot a jogállamiság tekintetében, amikor a tagállamoknak juttatandó forrásokról dönt.

Az, hogy a tömb hogyan áll azokhoz a kihívásokhoz, amelyek Magyarország és Lengyelország részéről ezeket az alapelvek érik, meghatározzák, hogy az Európai Unió továbbra is az alapértékeihez hű nyitott társadalomként marad-e fenn - vélekedett.

Soros szerint Orbán és Kaczynski "visszaeső bűnözők"

Soros György szerint Magyarország és Lengyelország azért vétózták meg az európai uniós pénzek kifizetését, mert a támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolták, és ők nem akarnak szembenézni az ezek megsértésével járó következményekkel.

A milliárdos rámutatott: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, "Lengyelország de facto vezetője" számára a jogállamiság gyakorlati korlátot jelent, akadályt a személyes és politikai korrupció előtt. Soros szerint a vétó

"visszaeső elkövetők elkeseredett szerencsejátéka", 

Orbán Viktor pedig kifinomult kleptokratikus rendszert épített ki, hogy "kilopja az ország szemét".

Önkormányzati szinten működne csak a demokrácia?

Az üzletember szerint csak az EU segíthet azáltal, hogy például az uniós forrásokat az önkormányzatoknak irányítja,

"ahol az állami szinttel szemben még létezik a működő demokrácia".

Az üzletember szerdai véleménycikkében azt javasolta, hogy az Európai Unió kerülje meg a magyar és a lengyel vétót.

Mivel a jogállamisági feltételeket elfogadták, erre lehetőség nyílik - mutatott rá. Ha nem sikerül megegyezni az új hétéves költségvetésről, lehetőség van a 2020 végén lejáró költségvetés évenkénti továbbgörgetésére.

A kritériumok alapján pedig Magyarország és Lengyelország nem kapna támogatást, mert kormányaik megsértik a jogállamiságot - írta. Soros szerint csak az a kérdés, hogy

sikerül-e felmutatnia az EU-nak a lépéshez szükséges politikai akaratot.

Gulyás: Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem tudunk elfogadni

Soros György szerint pénzügyileg szankcionálni kell azokat, akik nem fogadnak be bevándorlókat - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem tudunk elfogadni - tette hozzá.

Magyarország azonban maga határozhatja meg, kivel kíván együtt élni és kivel nem. Maga dönthet arról hogy a migrációt elutasítja vagy sem, a polgárok pedig már népszavazáson és országgyűlési választáson is világosan döntöttek erről - fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy a magyar ellenzék minderről Soros Györgyhöz feltűnően hasonló állásfoglalást tett közzé.

Kitért arra is, hogy Soros György volt az, aki 1992-ben bedöntötte az angol fontot, 6 milliárd font kárt okozva az angol adófizetőknek, a német újraegyesítés után a márka ellen spekulált, 2008-ban megkísérelte tönkretenni az OTP-t, és ő az, aki ellen a brit belpolitikába való beavatkozás miatt büntetőeljárás folyik a Brexit-kampánnyal összefüggésben.

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetési nyereményakció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!