Így számolnának le a "homofóbiával" - Bemutatta első LMBTQ-stratégiáját az EU
Határokon átnyúló jogszabályt hozna a "szivárványos-családok" elismerésére Európa
Így számolnának le a "homofóbiával" - Bemutatta első LMBTQ-stratégiáját az EU

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 13.
Az Európai Bizottság az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, interszexuális és queer)-csoportok jogegyenlőségére vonatkozó stratégiát mutatott be csütörtökön. A stratégia célja a szóban forgó társadalmi réteghez tartozók diszkriminációjának felszámolása és emberi jogaik védelme.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Vera Jourová demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos a tervezetet bemutató beszédében kiemelte: az EU-ban a szexuális kisebbségekhez tartozók több mint fele még mindig nem meri nyíltan vállalni szexuális irányultságát, továbbá 43 százalékuk társadalmilag megbélyegezett, ami gyűlöletbeszédben és fizikai atrocitásokban nyilvánul meg leginkább.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések negatív hatással vannak ezekre az emberekre, "mivel nincs lehetőségük, hogy elszakadjanak gyakran ellenséges környezetüktől."

Itt a válasz a kormány "az apa férfi, az anya nő" alkotmánymódosítására

Kitért arra is, hogy az úgynevezett "szivárvány családok", ahol a gyerekeket azonos nemű szülők nevelik, egyre nehezebb adminisztratív akadályokba ütköznek az EU-ban. Elismerte, hogy a családpolitika nemzeti hatáskörbe tartozik,

"épp ezért szükséges a szülői viszonyok kölcsönös elismeréséről szóló, határokon átnyúló jogszabály előterjesztése."

Érdekes a stratégia szövegezése és időzítése annak fényében, hogy a magyar kormány a napokban nyújtott be egy olyan alkotmánymódosítást, mely a hagyományos család védelmére irányul, és kijelenti, hogy "az anya nő, az apa pedig férfi".

Mint írják, a nyugati világban új, modern ideológiai folyamatok tapasztalhatók, amelyek kétségeket ébresztenek a férfi és a női nem teremtettsége iránt. Ezért a garanciát a fentiekhez az adja, ha a gyerekek születési nemével való önazonosság jogát is védi az Alaptörvény.

Az indoklás szerint a védelmet biztosítani kell a gyermekek számára, hogy a testi-lelki integritása ellen ható szellemi és biológiai beavatkozásoknak ne legyen kiszolgáltatva. 

Nem ideológia, csak "szeretet"?

Jourová nem ért egyet azzal, hogy néhány tagállam kormánya LMBTQ-csoportok jogérvényesülését "ideológiának" tekinti.

"Nincs szó ideológiáról, csak szeretetről és egy 21. századi Európáról"

- húzta alá.

Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos felszólította a nemzeti kormányokat, hogy fogadjanak el LMBTQ-stratégiákat, figyelembe véve "az ezen csoportokhoz tartozó személyek sajátos egyenlőségi igényeit."

Uniós bűncselekménnyé tennék a "homofób gyűlöletbeszédet"

A bizottság által csütörtökön elfogadott stratégia négy fő pillérre - a diszkrimináció felszámolására, az LMBTQ-csoportokhoz tartozó személyek biztonságának garantálására, a befogadó társadalmak kiépítésére és a szexuális kisebbségekhez tartozók egyenlőségével kapcsolatos figyelemfelhívásra - épül, és célzott jogi és pénzügyi intézkedéseket irányoz elő.

Javasolja továbbá, az uniós bűncselekmények listájának kiterjesztését a gyűlölet-bűncselekményekre, ideértve a "homofób" gyűlöletbeszédet is.

(MTI/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!