hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.06.28.(XXIII/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Egy elmaradt légicsapás háttere

Kevés híja volt, hogy múlt pénteken a világ egy amerikai–iráni háborúra ébredt – és nem kétséges, hogy mindkét érintett országban sokan örültek volna, ha Donald Trump elnök végül úgy dönt, hogy az amerikai drón lelövésének megtorlásaképp elrendeli három iráni célpont bombázását.

Nyughatatlan Boris

Boris Johnson már évtizedek óta arra készül, hogy ő vezesse Nagy-Britanniát. Hősét követve kellően szórakoztató a politikában, nem veti meg a szenvedélyeket, már csak az a kérdés, képes-e akkora politikai teljesítményre, mint Winston Churchill.

Irán választhat: háború vagy béke

Az ománi Maszkat városából tartott nemzetközi telefonos konferenciát Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, aki az elmúlt napok válsághelyzetéről adott háttértájékoztatást. A meghívásos sajtóeseményen a Hetek is részt vett.

Liberális boszorkányüldözés tinédzserek ellen

Kyle Kashuv esete jól tükrözi az amerikai kultúr­harcot. Egy iskolai mészárlást túlélő konzervatív aktivista diákra több évvel korábbi megjegyzései miatt a Harvard készséggel húzza rá a vizes lepedőt.

Belföld

Előbb lett Karácsony

Karácsony Gergely magabiztosan nyerte a budapesti ellenzéki előválasztást, ami egyúttal a fő rivális, Kálmán Olga politikai ambícióit is keresztülhúzta. Az még kérdés, hogy a „selejtező” után élesben is képes-e győzni a főpolgármester-jelölt.

Író és politikus

„Népszerűség! Különös kis holmi. Az egyetlen dolog, amiből a látszat annyit ér, mint a valóság. Sőt talán többet, mert ha az embert népszerűnek gondolják, sokra viheti a közpályákon, ha alapjában gyűlölik is. Ellenben semmire se viszi, ha szeretik bár, de nem látszik, hogy szeretik. A valóságok bizonyára erős gránitkövek, de a legnagyobb karrierek még a látszatokon épülnek fel.”-A fekete város

Nincs a magyaroknak tartaléka, de kevesebben élnek létminimum alatt

Tavaly 94 820 forint volt az egy főre jutó létminimum összege. A társadalom 26-28 százaléka élhet ma a létminimum alatt, ugyanakkor a magyarok kétharmadának nincs annyi megtakarítása, hogy 2-3 hónapot átvészeljen fizetés nélkül.

Hit és értékek

Homoszexuális Internacionálé

A héten emlékeznek meg a new york-i Stonewall melegbárban történt „lázadás” 50. évfordulójáról. A melegmozgalom ikonikus helyszíne egy jelentéktelen, az olasz maffia által ellenőrzött lebuj volt, ám egy rendőrségi razzia után a homoszexuális „forradalom” kiindulópontja lett.

HÁTTÉR

70 éve szemmel tart a Nagy Testvér

„NAGY TESTVÉR SZEMMEL TART TÉGED” – a világirodalom egyik leghíresebb soráról talán még az is hallott, aki nem olvasta George Orwell regényét. A hetven éve, 1949 júniusában megjelent anti-utópia szavai, kifejezései beépültek a nyelvbe: újbeszél, gondolatbűn, Gyűlölet Két Perce, 101-es szoba, gondolatrendőrség, vagy az a jelző, hogy orwelli.

Invázió Európában

Európában, így Magyarországon is egyre komolyabb közegészségügyi kockázattal kell számolni a trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfajok megjelenésével. Ezért is kap egyre nagyobb hangsúlyt az irtás, amelyre lenne hatékonyabb megoldás is, mint a  permetezés.   

Soha ne színleljünk

Anno 1935 - áll a Szamos marcipán logója alatt. Szamos Mátyás ekkor találkozott a marcipán művészetével. Lányával beszélgettünk az őszinte kommunikáció szükségességéről, a gyereknevelésről, és arról, hogyan lett a manufaktúrából hazánk egyik legjelentősebb édesipari vállalkozása.

Kulákok: propaganda és üldözés Magyarországon

Szovjet mintára 1947-től kezdődött meg a magyarországi parasztság (egy részének) tervszerű üldözése. Egy évtized alatt több százezer embert bélyegeztek meg, lehetetlenítettek el és fosztottak meg magántulajdonától csak azért, mert önálló családi gazdaságban dolgozott. Június 29. a kuláküldözés áldozatainak emléknapja.

Cigánytelep mellől indult, most gyárigazgató

„A többségnek nem érdemes külföldre mennie. Magyarországon manapság sok valódi lehetőség van, csak ezeket fel kell ismerni, és élni kell velük” – mondja Söregi Tibor, a Nidec GPM Hungary kft. berceli gyárának igazgatója, aki romaként futott be komoly karriert.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!