hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Invázió Európában
Szúnyogok trópusi vírusokkal

2019. 06. 27.
Európában, így Magyarországon is egyre komolyabb közegészségügyi kockázattal kell számolni a trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfajok megjelenésével. Ezért is kap egyre nagyobb hangsúlyt az irtás, amelyre lenne hatékonyabb megoldás is, mint a  permetezés.   

 

Andreát egy kerti partin marták össze szúnyogok, majd az otthonában is több csípés érte. Másnap reggel arra ébredt, hogy bedagadtak lábai és kezei, a csípések helye pedig nemcsak bevörösödött, de váladékozott is. Állapota egyre romlott, ezért édesapja azonnal kórházba vitte, ahol sikerrel kezelték a tüneteit. Az egyik alföldi városban történt eset egyáltalán nem egyedi, több hasonlóról is lehetett hallani az elmúlt hetekben itthon és külföldön egyaránt.

Szakértők szerint ezeket a tüneteket nem trópusi betegségek okozzák, annál is inkább, mert a Magyarországon tömegesen jelen lévő gyötrő és oldalfoltos szúnyogok nem terjesztenek ilyen kórokozókat. Ezzel együtt – mondja Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának  virológusa – „a szúnyoghelyzet nagyon extrém”, a vérszívók száma – amiben az időjárás függvényében évente van ingadozás – talán még soha nem látott maximumot ért el. Ennek oka alapvetően a klímaváltozás, ami alatt nem önmagában a felmelegedést kell érteni, inkább a szokatlan és kiszámíthatatlan időjárást: az enyhe telet követő száraz időszak után rekordmennyiségű csapadék zúdult az országra, sokszor villámárvizeket okozva, továbbá két árhullám is levonult a Dunán. Ezeknek köszönhetően a szúnyogbölcsőkben akár tíz évet is túlélő peték víz alá kerülve kikeltek, illetve több hullámban kikelnek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!