hetilap

Hetek hetilap vásárlás
70 éve szemmel tart a Nagy Testvér
1984: a legnagyobb hatású anti-utópia

2019. 06. 27.
„NAGY TESTVÉR SZEMMEL TART TÉGED” – a világirodalom egyik leghíresebb soráról talán még az is hallott, aki nem olvasta George Orwell regényét. A hetven éve, 1949 júniusában megjelent anti-utópia szavai, kifejezései beépültek a nyelvbe: újbeszél, gondolatbűn, Gyűlölet Két Perce, 101-es szoba, gondolatrendőrség, vagy az a jelző, hogy orwelli.

 

Az 1984-ben játszódó science fiction színhelye Anglia, ami már csak nyomokban emlékeztet az eredeti országra, még a neve is más: Óceánia. Mellette két másik világhatalom, Eurázsia és Kelet-Ázsia próbálja legyőzni a másik kettőt, legalábbis a háborús propagandából így tudják az embe­rek. A hatalmas Óceániát az Angszoc, az egyetlen Párt uralja és irányítja, többek között a minden lakásban jelen lévő, egyszerre adó és vevő telekép nevű eszköz segítségével, valamint a családokban is megtalálható besúgói és lelkes hívei révén. A Párt igazgatja az Igazság-minisztériumban – újbeszél nevén a Minigazban – dolgozó főhős, Winston Smith magán- és munkahelyi életét is. Az egyszerű, magányosan élő férfi dolga a múlt retusálása. Ha ugyanis a Párt úgy dönt, hogy a történelemből, az archívumukból ki kell törölni egy esemény vagy egy ember nyomát, akkor Winston többedmagával ezen dolgozik, és visszamenőleg megváltoztatják a lapok cikkeit. A Forradalom után született ember élete szürke és nyomorúságos. Winston egy naplót kezd el vezetni, amelyben a rendszerrel kapcsolatos kételyeinek ad hangot, és tudja, hogy ezzel elköveti a gondolatbűnt is. Ráadásul beleszeret egy fiatal lányba, miközben a Párt tiltja az ilyen testi kapcsolatokat. Mindezek betetőzéseként egy O’Brien nevű, a Belső Párthoz tartozó szuggesztív figura is barátja lesz – Smith egy titkos iratot kap tőle, amely révén betekintést nyer a (világ)rendszer működési elveibe, a mindent átható propagandába, az erőszak és az állandó háborús állapot igazi okaiba. Kisstílű, át sem gondolt lázadása közben mi, olvasók megismerjük azt a végső diktatórikus rendszert, amelyhez csak hasonló született eddig: nincs reménysugár, egyedül az egyén végső bukása a biztos.Hogyan jutott el George Orwell odáig, hogy egy ilyen sötét tónusú, és azóta is sokat olvasott regényt alkosson?

Harc az igazságért

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!