hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előbb lett Karácsony
Mi következik az előválasztás után?

2019. 06. 27.
Karácsony Gergely magabiztosan nyerte a budapesti ellenzéki előválasztást, ami egyúttal a fő rivális, Kálmán Olga politikai ambícióit is keresztülhúzta. Az még kérdés, hogy a „selejtező” után élesben is képes-e győzni a főpolgármester-jelölt.

 

Öt évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy izgalmas lehet egy európai parlamenti (EP), vagy épp egy önkormányzati választás Magyarországon. Aztán valahogy mégis az lett. A Fidesz az EP-választásnak adott tétet, a mostani előválasztással és a felborult pártviszonyokkal az ellenzék pedig az önkormányzati megmérettetésre fordult rá nem várt módon. Önmagában a „Fogjunk össze és állítsunk közös jelöltet!” program a tavalyi áprilisi választáson csúfos kudarcot vallott. Nyilván lehetett, és keresték is az akkori vereség felelőseit (zömében az LMP-ben), ám világossá vált, hogy nem mindenkinek van kedve egy másik párt jelöltjére átszavazni csak azért, hogy ne a Fidesz jelöltje győzzön egy választókerületben.

Aztán a 2018 áprilisát követő hónapok gerillapolitizálása a parlamentben és az MTVA székházánál nemhogy nem hozott az egy táborba verődött ellenzéki pártoknak a konyhára, de a májusi EP-választás tulajdonképpen teljesen átrajzolta a Fidesztől balra fekvő politikai térképet a Jobbik, az LMP és az MSZP–P leszereplésével. A centrális erőtér átalakulásáról, és a baloldali belháborúról a Hetek korábbi számaiban Gavra Gábor több cikket is írt. (Baloldali belháború. Hetek, 2019. június 21.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!