hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 08.17. (XXII/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Medina atomfegyverekkel

A július végén tartott pakisztáni választásokon a hadsereg favoritja, Imran Khan győzött. Az új miniszterelnök nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy az ország távolodni készül az Egyesült Államokkal való felemás szövetségétől és a látszólag fenntartott demokratikus berendezkedéstől.

Vagy reform lesz, vagy bukás

A lengyel politikust Tusványoson kérdeztük arról, hogy mit szól Juncker dülöngéléséhez, az Európai Bizottság módszereihez és a közelgő európai parlamenti választásokhoz.

Erdogan, a „szövetséges”

Törökország évek óta keresztbe tesz amerikai és európai partnereinek. Donald Trump elnöknél most betelt a pohár.

Belföld

„Az ATV ma közéletibb tévé, mint valaha volt”

Komoly változások zajlottak le a televíziós piacon. Az ATV vezérigazgatójával, Németh S. Szilárddal az elmúlt évek történéseiről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Pénzszóró kórházak, felelőtlen igazgatók?

Anarchikus állapotokkal, felelőtlen és botrányos gazdálkodással vádolja az egészségügyi intézmények vezetőit az Állami Számvevőszék, melynek elnöke szerint az sem biztos, hogy több pénz kell az ágazatba. A megszólított Kórházszövetség szerint azonban az is csoda, hogy ilyen kevés pénzből még működik a rendszer.

Hit és értékek

Róma ölelő karjai

Ferenc pápa az elmúlt öt évben szinte minden területen – társadalmi, morális, politikai és dogmatikus kérdésekben egyaránt – radikális kijelentéseket tett. A katolikus egyház feje rendre sokkolja a konzervatív híveket a halálbüntetéssel, pokollal és migrációval kapcsolatos kijelentéseivel, a homoszexualitással kapcsolatban pedig olyan kettős játszmát űz, ami alapjaiban változtathatja meg az általunk ismert keresztény világot.

Szivárványpápa – Vatikáni nyitás LMBTQ+ irányba

Alig néhány nap, és megkezdődik az írországi Dublinban a katolikus egyház egyik legnagyobb idei rendezvénye, a Családok Világtalálkozója. A hagyományosan katolikusnak ismert országban nemrég népszavazáson döntöttek az abortusz legalizálásáról – korábban ugyanígy az azonos neműek házasságáról. LMBTQ-párti szervezetek sora, köztük a nyíltan homoszexuális ír miniszterelnök, Leo Varadkar most igyekeznek elérni Ferenc pápánál, hogy enyhítsen az egyház homoszexualitással kapcsolatos tanításain. Így téma lehet az Amoris Laetitia (A szeretet öröme) című apostoli buzdítás is, ami az újraházasodással kapcsolatos kijelentések miatt óriási törést hozott nemcsak a hívek között, de még a legfelsőbb bíborosi szinteken is. (2018.08.17.)

HÁTTÉR

Megrontott Pixar

A női alkalmazottak csak „Lasseter mozdulat“-nak nevezték el azt a technikát, amellyel igyekeztek megakadályozni, hogy a Pixar-alapító John Lasseter keze „elkalandozzon” a testükön egy-egy meetingen. A zseniális animátor ontotta a sikeres gyerekfilmeket, miközben durván gyötörte kolléganőit.

Augusztus 20. margójára

Államalapító Szent István királyunk ünnepe augusztus 20-a, és ezer év távlatából úgy tűnik, hogy miközben állami létünk fennállásnak méltó ünneplése kapcsolódik ehhez az időponthoz, sok bajunk és gyötrelmünk forrása is. Nem hiszem, hogy van ma olyan, aki a Szent Jobb körmenetben valamilyen érvényes üzenetet tud felfedezni a jelenkor számára, sőt, azt is meg lehet kockáztatni, hogy a Mária Terézia barokk ellenreformációs aktusaként meghonosított körmenet még István korának felfogását sem tükrözi. Inkább szól ez a dolog arról, hogy a nemzeti gondolatra mindig érzékeny „rebellis” magyarok gondolkozását bele kellett tagozni a Habsburg katolicizmus gondolatvilágába.

Rettegés a kibertérben

„Szia, Momo vagyok. Három éve meghaltam autóbalesetben. Ha nem küldöd tovább 15 ismerősödnek ezt az üzenetet, akkor éjfélkor meglátogatlak!”

A kistelepülések és a Fidesz-kommunikáció

Megszűnnek a kistelepülési önkormányzatok – az elmúlt időszakban számos ezzel kapcsolatos értesülés látott napvilágot. A Fidesz azonban aligha adja fel azt a modellt, amely sokak szerint a kormánypártok mozgósító hadtestének egyik legfontosabb fegyvere.

Ellenkultúrából hatalmas biznisz

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, mely 25. éve került megrendezésre az Óbudai-szigeten. A kulturális undergroundból indult rendezvény mára elképesztő lobbierőt képvisel a fővárosban.

KÁVÉSZÜNET

Két lábon járó üzenőfal

Nyár elején Dress up! néven indult kampány a tudatos öltözködés népszerű­sí­tésé­ért a fiatal lányok  körében a Pán Péter, Stop! blogon, melyhez számos neves közéleti személyiség is csatlakozott. Az utcai és közösségi médián is öntudatosságot propagáló kezdeményezés alapítójával, Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértővel beszélgettünk.

Áfonyaszüreten az erdélyi hegyekben

Erdélyben a főutak mellett szinte minden kanyarban találunk áfonya-, gomba- vagy málnaárusokat a nyár derekán. Vannak, akik egész évi bevételüket ebből keresik meg.

Ha unod a tömeget!

Lehetséges a Balaton partján a tömeg elöl elmenekülni oda, ahol nincsenek hangos éjszakák, tömött strandok? Kerestünk néhány eldugott, nyugis, kevésbé ismert pihenőhelyet.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!