hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rettegés a kibertérben
Hogyan küzdjünk Momo ellen?

2018. 08. 16.
„Szia, Momo vagyok. Három éve meghaltam autóbalesetben. Ha nem küldöd tovább 15 ismerősödnek ezt az üzenetet, akkor éjfélkor meglátogatlak!”

A fenti üzenetet egy hazai falusi kisiskola több alsó tagozatos diákjának is elküldte a Facebookon a Momo névre hallgató csirkelábú szörny. Az üzenet kapcsán a gyerekek elmondták: nagyon megrémültek, mert azt hitték, egy valódi, ijesztő külsejű ember írt rájuk. Egyikük aznap éjjel úgy aludt, hogy kést tett a párnája alá, hogy azzal védje meg magát, ha Momo tényleg felbukkanna.

A történet nem egyedi: Momo a WhatsAppon és a legnépszerűbb közösségi oldalon világszerte ijesztgeti a gyerekeket, állítólag Argentínában, és már Magyarországon is öngyilkosságba kergetett egy-egy fiatalt. A szörny horrorüzenetekkel zaklatja a kiszemelt áldozatokat, rémisztő hangokat, képeket, videókat vagy éppen a saját eszközükről lopott fényképet küld el nekik. Ezenkívül gyakran fenyegetések terhe mellett különféle feladatokkal bízza meg a rémült gyerekeket, például, hogy küldjék tovább az üzenetet, vagy akár csonkítsák meg magukat, illetve legyenek öngyilkosok.

Azt nem tudni, hogy ki vagy mi állhat az eredeti szörnyprofil mögött, az viszont biztosnak tűnik, hogy újabb és újabb zaklatók bújnak ebbe a szerepbe, hiszen Momo számos különböző nyelvterületen megjelent.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!