hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Két lábon járó üzenőfal
Az öltözködés mint kommunikációs eszköz

2018. 08. 16.
Nyár elején Dress up! néven indult kampány a tudatos öltözködés népszerű­sí­tésé­ért a fiatal lányok  körében a Pán Péter, Stop! blogon, melyhez számos neves közéleti személyiség is csatlakozott. Az utcai és közösségi médián is öntudatosságot propagáló kezdeményezés alapítójával, Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértővel beszélgettünk.

Mégis a ruha teszi az embert? A külső megjelenésünk meghatározza, hogy milyen személyiséggel rendelkezünk?

– Valamilyen szinten mutatja. Azt mindenképpen tükrözi, hogy éppen milyen állapotban, hangulatban vagyunk, vagy hová tartunk. Régebben azért természetes volt, hogy a ruhával jelzéseket adtunk magunkról. Az öltözködés meghatározta a társadalmi hovatartozást, de azt is, hogy az életünknek éppen milyen stádiumában vagyunk. Például a kisfiúk rövidnadrágot hordtak, és amikor nagyfiúk lettek, akkor lehetett hosszú nadrágjuk, vagy a nők például a hajviselettel adtak jelzést családi állapotukról. A hippikorszakban egyes ruhadarabok egyfajta életérzést, például lázadást is kifejeztek. Ma a ’60-as, ’70-es években provokatívnak számító ruhadarabok – például miniszoknya – már teljesen elfogadottakká, sőt, tömegcikké váltak.  Mára kikopott a köztudatból valamelyest az, hogy a ruhánkkal üzenünk is, ennek ellenére szerintem most is áll, hogy ruházatunkkal jelzéseket adunk, és hatásokat keltünk másokban. Például ha valaki nagyon formálisan öltözik fel, az tekintélyt parancsolóbb a környezetének, gondoljunk főleg az üzleti világra. Ha pedig lengébb öltözetben van valaki, másképp mondva „kivetkőzik magából”, akkor másodlagos nemi jellegekre irányítja rá a figyelmet, és azzal is üzen, valamint hatást is kelt.

A Dress up! kampányban többször is szerepel, hogy tudatos öltözködésre akarja az emberek, főleg a fiatal lányok figyelmét felhívni. Hiányzik ez most Magyarországon?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!