hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenkultúrából hatalmas biznisz
Szigeti veszedelem

2018. 09. 13.
A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, mely 25. éve került megrendezésre az Óbudai-szigeten. A kulturális undergroundból indult rendezvény mára elképesztő lobbierőt képvisel a fővárosban.

Az Óbudai-sziget már a szocializmus idejében is koncerthelyszínként szolgált. Az első könnyű­zenei rendezvényt 1980-ban rendezték meg a Fekete Bárányok (a Beatrice, a P. Mobil és Hobo Blues Band) fellépésével. Már az esemény nevében is benne volt, hogy valami ellen szerveződik, a fellépők szembe akartak menni a kulturális fősodorral. Ezt követően szimbolikus rendszerellenes helyszínné vált, majd 1991-ben a szovjet csapatok kivonulása alkalmából egy fesztivált is szerveztek ide Viszlát, Iván! néven.

A forradalmi hangulatból üzleti vállalkozássá válás útján 1993-ban rendezték meg a Diákszigetet, majd 1994-ben hivatalosan is a hippikorszak örököseivé váltak: a woodstocki fesztivál 25 éves jubileuma alkalmából Eurowoodstock alcímmel az eredeti fesztivál több fellépője is koncertet adott a Diákszigeten, amely a mainstreambe 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven kapcsolódott be, majd 2002-ben vette fel a napjainkban ismertté vált Sziget Fesztivál nevet.

Üzlet és lobbierő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!