hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Róma ölelő karjai
Merre vezet Ferenc pápa útja?

2018. 08. 16.
Ferenc pápa az elmúlt öt évben szinte minden területen – társadalmi, morális, politikai és dogmatikus kérdésekben egyaránt – radikális kijelentéseket tett. A katolikus egyház feje rendre sokkolja a konzervatív híveket a halálbüntetéssel, pokollal és migrációval kapcsolatos kijelentéseivel, a homoszexualitással kapcsolatban pedig olyan kettős játszmát űz, ami alapjaiban változtathatja meg az általunk ismert keresztény világot.

Már hatalomra kerülése is kérdéseket vetett fel, hiszen elődje XVI. Benedek a lemondását minden jel szerint nem önszántából tette, hanem vatikáni érdekcsoportok kemény nyomásának engedve. A kényszer hatására történő lemondás azonban nem tekinthető érvényesnek, ezért sokan továbbra is Benedeket tartják a törvényes egyházfőnek, és megkérdőjelezik Ferenc hatalmának legitimitását.

A római katolikus egyházon belül ekkorra már évtizedek óta ádáz küzdelem zajlott az addigi tanrendszert és liturgiát változatlanul fenntartani akaró konzervatív szárny és az erkölcsi liberalizmust a hivatalos egyházi állásfoglalásokban is érvényesíteni szándékozó modernista irányzat között. Ennek a harcnak 2013 februárjára az lett az eredménye, hogy a konzervativizmusáról híres Benedek távozni kényszerült a pápai trónról.

Az Argentínából érkező új egyházfő személyére korábbi pályafutásának tisztázatlan fejezetei is árnyékot vetettek. Elsősorban az argentin katonai diktatúra alatt, az 1976 és 1983 közötti úgynevezett „piszkos háború” idején a hatalommal folytatott együttműködése kérdéseket vetett fel. A katonai junta kegyetlen uralma alatt harmincezer ember tűnt el, százötven papot hurcoltak el és gyilkoltak meg, és eközben a római katolikus egyházi vezetés mélyen hallgatott. Jorge Mario Bergoglio (azaz a későbbi Ferenc pápa) ekkor az argentin jezsuita rendtartomány főnökeként dokumentumok tanúsága szerint többek között két saját rendtársát is kiszolgáltatta a katonai rezsim hatóságainak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!