hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Medina atomfegyverekkel
Radikálisabbá válhat Pakisztán

2018. 09. 13.
A július végén tartott pakisztáni választásokon a hadsereg favoritja, Imran Khan győzött. Az új miniszterelnök nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy az ország távolodni készül az Egyesült Államokkal való felemás szövetségétől és a látszólag fenntartott demokratikus berendezkedéstől.

Pakisztán az élő példa arra, amikor egy „kétállami megoldás” valójában nem megoldja a problémát, hanem még nagyobbat kreál. (A brit megszállás alóli felszabadulás után, 1947-ben az indiai szubkontinenst felosztották, hogy az ottani muzulmánoknak saját hazájuk legyen. 1971-ben az új állam bengáli nyelvű keleti része – a mai Banglades – India asszisztálásával kivált.) A mesterségesen létrehozott ország gazdasága folyamatosan az összeomlás szélén billeg, kiirthatatlan a korrupció, az állítólagos demokratikus működés mögött valójában egy autokrata elit, a hadsereg irányít, és a terület terrorszervezetek inkubátora is. Ami még ezeknél is aggasztóbb, két, egymással versengő atomhatalom él egymás szomszédságában.

Pakisztán miniszterelnökének lenni nem egy életbiztosítás. Az ország hetven éves történelme alatt 18-an váltották egymást a poszton, és egyikük sem töltötte ki hivatali idejét: egyeseket kivégeztek, másokat meggyilkoltak, a szerencsésebbeket csak leváltották.

Playboyból iszlamista államfő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!