Rendkívüli miniszterelnöki bejelentés: visszakaphatják a befizetett adójukat a gyermekes családok
A személyi jövedelemadó-visszatérítést 5,5 százalékos növekedéshez kötötte a miniszterelnök
Rendkívüli miniszterelnöki bejelentés: visszakaphatják a befizetett adójukat a gyermekes családok

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2021. 06. 09.
A legrosszabb helyzetben lévő régiók felzárkóztatását nevezte az egyik legfontosabb célnak szerdán a miniszterelnök az Európai Unió következő hétéves költségvetésével kapcsolatban.

A Magyarország újraindul! című, a Világgazdaság üzleti napilap által szervezett budapesti konferencián Orbán Viktor azt mondta, nem engedhető meg, hogy míg Budapest az európai átlag fejlettségi szint 110-130 százalékán áll, messze az európai átlag felett, közben Magyarország négy legrosszabb helyzetben lévő régiója ott van az EU húsz legrosszabb helyzetű régiója között.

Hozzátette: ha forrás lesz az EU-ból, akkor mindet ezekbe a régiókba kell elküldeni. Nemcsak azért, mert így igazságos, gazdaságilag így észszerű, hanem azért, mert nem akarják "megavárosokká" átalakítani Magyarország településszerkezetét, meg akarják őrizni a falvakat, a kisvárosokat és a városokat.

Lehetővé kell tenni, hogy mindenki ott élje az életét, ahol a leginkább otthon érzi magát a saját bőrében - közölte.

"A gyereket nevelő szülők kapják vissza az idén befizetett szja-t"

Az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején - javasolta a miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: a gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság. Ezért ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy

a gyermeket nevelő szülőknek 2022 év elején adják vissza azt az személyi jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

Hangsúlyozta: a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat.

Ez számításai szerint 550-580 milliárd forintos összeget jelent - fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt: a 13. havi nyugdíj visszavezetésének folyamatát is végig kell vinni, a következő évben oda kell adni a második heti részletét is a nyugdíjasoknak.

"turisztikai modellváltásra van szükség Budapesten"

Turisztikai üzleti modellváltást sürgetett Budapesten a miniszterelnök szerdán.

A Magyarország újraindul! című, a Világgazdaság üzleti napilap által szervezett konferencián Orbán Viktor elmondta, a nagy turisztikai vonzerőt jelentő fővárosok, Párizs, vagy Róma üzleti modelljét megnézve látható, hogy bár ott a külföldiek száma magasabb, de egészségesebb arány van a külföldi és a belföldi turisták között.

Budapest turizmusa 90 százalékban külföldiekre, 10 százalékban a magyarokra épül. Ez nem lesz versenyképes

- hangsúlyozta.

Kifejtette: nem fog visszaállni olyan nemzetközi rend, amelyben bármely nagy főváros, amely pénzt akar csinálni a turizmusból, megengedheti magának, hogy "mellőzze a saját polgárait". Orbán Viktor szerint Budapestnek ki kell építenie olyan turisztikai kapacitásokat is, amelyeket a vidéki magyarok vesznek igénybe. Ehhez egy turisztikai üzleti modellváltást kell végrehajtani - közölte. Hozzátette: reméli, hogy a budapesti kamara, vagy az ezzel foglalkozó szakmai szervezetek megkeresik a kormányt javaslataikkal.

"a biztonságra törekvés lesz jellemző a gazdaságban"

A válság után a biztonságra törekvés lesz jellemző a gazdaságban, mindenki biztonságosabb gazdaságot akar, amelyet nem rengethet meg egy olyan válság, amit "most átéltünk" - mondta Orbán .

A kormányfő a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián hangsúlyozta: változások lesznek a világgazdaságban, ezekhez alkalmazkodni kell, és a válságból az derült ki, hogy a világgazdaság, illetve az európai gazdaság törékeny.

Kifejtette, a biztonságra törekvés azt jelenti, hogy egy járvány elleni védekezésben nem függhetünk másoktól, az önvédelem képességét meg kell teremteni, önellátónak kell lenni védőeszközökből, gyógyszerből és vakcinából akkor is, ha éppen nincs járvány, ehhez a kapacitásnak és a termelésnek meg kell lennie.

Fontos, hogy a következő járvány ellen gyorsan ki tudjuk majd fejleszteni a vakcinát, gyorsabb reagálóképességet kell kiépíteni - jelentette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt: a külkapcsolatokban nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon, a keleti irány is fontos, ez gazdaságpolitikai tény. A világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre helyeződik, ehhez nekünk alkalmazkodni kell - mutatott rá.

"meg kell őrizni Magyarország munkahelyvédelmi képességét"

A munkahelyek megvédése érdekében kell kiállni a globális vállalati adóval szemben - hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: nem csak szuverenitásprobléma van a globális vállalati adóval, hanem gazdaságpolitikai aggályok is felmerülnek.

Az alacsony magyar vállalati adókulcs azért jó, mert tényleges beruházásokat hoz Magyarországra. Aki ezt el akarja venni, az a valódi beruházások idevonzásának képességét veszi el - fogalmazott.

Ezért olyan védelmi vonalakkal kell rendelkezni, amelyek még a globális vállalati adó bevezetése esetén is megőrzik Magyarország munkahelyvédelmi képességét - tette hozzá Orbán Viktor.

"nem választási, hanem újraindítási költségvetést kell csinálni"

A jelenlegi helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás - szögezte le a miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap konferenciáján szerdán Budapesten.

Orbán Viktor a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián három axiómát sorolt fel.

Szerinte az első ilyen, hogy nem kormányzati, politikai természetű kihívással állnak szemben, hanem egy egész társadalmat átfogó, totális gazdasági és társadalmi kihívással, így az erre adott válasz sem lehet csak politikai természetű. Ez azt jelenti, hogy nagyon széles összefogásra van szükség a gazdaság minden szereplőjével - tette hozzá.

Második axiómaként azt nevezte meg, hogy gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni. Ez nem pártkérdés, amikor egy gazdaságot kell újraindítani akkor mindenkire szükség van - fogalmazott.

A harmadik axióma a kormányfő közlése szerint, hogy ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni. Ha "választási költségvetést csinálunk", akkor nem lesz újraindítás, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni, ennek a szellemében "nyújtottuk be a 2022-es költségvetést" - mondta.

"Magyarországon szinte mindenki helyt állt a válságban"

Orbán Viktor kiemelte: kiderült, hogy amikor kell, az egészségügyi rendszer jobban teljesít, mint több nyugati országban, az egészségügy megszervezettsége, döntés- és cselekvőképessége megelőzi néhány nálunk gazdagabb országét.

Kitért rá: a digitális oktatásra egyik napról a másikra kellett átállni, és senki nem gondolta volna, hogy ez ilyen gyorsan és hatékonya megy majd.

A családok sem csődöltek be, pedig sok szülőnek otthon kellett maradnia a gyerekekkel

- emlékeztetett.

Úgy látja, a vállalkozásokat tekintve is mindenkit megviselt a válság, de a foglalkoztatási számok azt bizonyítják, hogy a magyarok akarnak dolgozni és a cégek akarnak nekik munkát adni. A dolgozó emberek száma ma Magyarországon 4,5 millió felett van, és ez csak 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt - mutatott rá.

Hozzátette: idén nem csak ezt az 50 ezer munkahelyet kell pótolni, hanem még egyszer ennyit szeretnének létrehozni.

"200 ezer forintos minimálbérnek kell lenni a horizonton"

A kormányfő kiemelte: azonban ha "rázúdítunk" egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható.

Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk - 200 ezer forintot egy vagy két lépésben - akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével - mondta.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!