Politico: Orbán Európa negyedik legbefolyásosabb embere
A lap listáján a "cselekvők" kategóriában érte el a kiemelt helyezést a magyar miniszterelnök
Politico: Orbán Európa negyedik legbefolyásosabb embere

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 07.
Összeállította Európa legbefolyásosabb embereinek listáját a Politico brüsszeli híroldal. A 28-as rangsorban Orbán Viktor miniszterelnök az előkelő negyedik helyet kapta, ezzel többek között megelőzve Emmanuel Macront, Vlagyimir Putyint és Boris Johnsont is. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A listán nem csak politikusok, számos közéleti személyiség is helyt kapott. Az egyelőre a Politico nem határozta meg, ki is kerülne a lista élére, Orbán azonban a "cselekvő" kategóriában egészen előre került, közvetlenül Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke után és a francia államfő elé.

A lap Orbán Viktor jellemzését a "cselekvő" címkével és a "keleti blokád" alcímmel vezeti fel. 

A Politico összefoglalója igyekszik ráerősíteni az uniós vezetők részéről érkező üzenetre a kelet európai országokkal (értsd.: jelenleg a "rebellis" Magyarország és Lengyelország) kapcsolatban, miszerint hiába várták, hogy majd elfogadják az "új értékrendet", "ehelyett az EU csatlakozott Orbán Viktor világnézetéhez". A lap szerint a magyar miniszterelnök tagadhatatlanul megnyerte a migrációval kapcsolatos vitát, miközben "büntetlenül" elkezdte megalkotni "illiberális demokráciájának modelljét".  

Az 57 éves Orbán a Poltico szerint "megúszta" a dolgot a demokratikus intézmény "két lépés előre- egy hátra" típusú "leépítésével". A lap a nacionalista varsói kormányt is elmarasztalta, amiért "megvédi a szankcióktól", így a 7-es cikkely szerinti eljárás nem tudta megfosztani Magyarországot az EU szavazati jogaitól.

A miniszterelnök már korábban felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek

pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió felvetette, hogy a jogállamisági feltételrendszerbe az LMBTQ-jogok tisztelete, a "szivárványcsaládok" és a párkapcsolatok hivatalos elismerése, és az ellenük irányuló "gyűlöletbeszéd" büntetése is részét képezze, mely szögegyenest megy ellent a konzervatív magyar és lengyel kormány irányvonalának.

Az összefoglaló arról is ír, hogy a "mostani húzásával" Orbán egészen új szintre helyezte EU-val folytatott harcát, utalva a magyar-lengyel vétóra és a költségvetés és a helyreállítási alap blokkolására a jogállamisági feltételek miatt. 

A lap szerint nem világos, mi is a miniszterelnök végcélja, azonban felveti a kérdést, hogy ilyen körülmények között 

mi értelme van annak, hogy Magyarország az EU-ban maradjon?

(Politico/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!