Melegjogi feltételeket szabnának az uniós források eléréséhez
Orbán bejelentette, Magyarország megvétózza az EU-költségvetést
Melegjogi feltételeket szabnának az uniós források eléréséhez

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 16.
A jogállamisági feltételek mellett az LMBTQ-jogok tiszteletétől is függővé tenné az európai uniós források kifizetését Brüsszel. Helena Dalli egyelőségi biztos szerint ugyanis Európának pénzügyileg meg kellene büntetnie azokat a tagállamokat, melyek nem tartják tiszteletben a melegjogokat.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, sok a feszültség a magyar kormány és az Európai Unió között az EU-mentőcsomag kapcsán, melynek elérését több feltételtől is igyekeznek függővé tenni. Orbán Viktor miniszterelnök még azt is felvetette, hogy megvétózhatja a költségvetéstervezetet, amennyiben nem sikerül dűlőre jutni az ügyben, a mai napon pedig döntéséről levélben értesítette is Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét.

Korábbi cikkünkben azt is ismertettük, hogy röviddel a magyar alaptörvény módosítási javaslatának benyújtását követően, mely tisztázná a család fogalmát és szigorítana az örökbefogadáson a hetero házaspárok javára, az EU kihirdette LMBTQ-stratégiáját, melyben előrevetítették azt is, hogy határon túlnyúló egységes jogszabályt hoznának a témában.

Miután kvázi kinyilvánították szándékukat, hogy az unión belül mindenhol ugyanolyan melegjogokat szeretnének biztosítani, nem meglepő, hogy a következő lépés akár a dolog jogi feltétellé formálása is lehet.

Az Európai Bizottság egyenlőségi biztosa szerint az LMBTQ-mechanizmust arra tervezték, hogy rábírják a nemzeteket arra, hogy betartsák a jogállamiságot, amit az EU-költségvetés részeként határoztak meg.

“Nagyon erős érzelmeket vált ki belőlem ez a kérdés, mert azzal a módszerrel bírhatjuk rá a tagállamokat, hogy álljanak be a sorba, remélhetőleg, hogy azt mondjuk nekik: ok, neked nem osztunk részt, hogyha nem tiszteled a jogállamiságot” 

-    jelentette ki Dalli, hozzátéve, a stratégiával azoknak az embereknek szeretné javítani az életminőségén, akik az LMBTQ-közösség részeként diszkriminálva érzik magukat.

“Az egyenlőségért folytatott harc új érájába léptünk. Ez a stratégia is az új éra része.”

A stratégia részét képezi többek között: az EU bűncselekmények listájának a melegek elleni gyűlöletbűncselekményekre és gyűlöletbeszédre való kiterjesztése, illetve az LMBTQ szülői jogok elismerésének megkövetelése uniószerte. A Bizottság emellett azt is elvárja a tagországok kormányaitól, hogy saját nemzeti akciótervet alakítsanak ki a melegeket érő diszkrimináció csökkentésére.

Dalli korábban már megmutatta, képes a pénzügyi csapokat elzárni az LMBTQ-közösségeket diszkrimináló városok irányában, amikor öt „LMBT-mentes övezethez” tartozó lengyel város uniós támogatását vonta meg.

Orbán Viktor: Magyarország megvétózza az uniós büdzsét és a helyreállítási alapot

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

"Éppen most informáltak a legújabb fejleményekről az MFF/NGEU-csomag (a többéves pénzügyi keret és a "Next Generation EU" helyreállítási eszköz) végrehajtásának helyzetét illetően"

- írta Orbán Viktor.

Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a "semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről" elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot

olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.

(Politico/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!