Orbán: tovább kell növelni a családtámogatásokat
A miniszterelnök szerint, ha nincs magyar gyerek, nincs magyar jövő
Orbán: tovább kell növelni a családtámogatásokat

Forrás: Youtube/Magyarország Kormánya

2021. 05. 14.
A további nagy nyitás ötmilliónál lesz esedékes – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Már van annyi vakcina Magyarországon, hogy aki oltást akar, választhat. Szólt arról is, hogy a tömegrendezvényeken augusztus közepéig biztosan kötelező lesz a védettségi igazolvány használata.  

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ha nincs magyar gyerek, nincs magyar jövő

Orbán Viktor szerint, „ha nincs magyar gyerek, akkor nincs magyar jövő”. Szerinte 2010 körül már látszott, hogy a magyar fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyi megszületik. „Ha jó gazdaságpolitikát és jó családpolitikát csinálunk, akkor Magyarországnak a népesedési egyensúlya helyre fog állni, de még nem tartunk itt” – mondta.

A fordulópont akkor lesz, amikor azt tudjuk mondani, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban jár. Ugyanis minden megváltozik, ha van gyermek.”

– tette hozzá.

 „Az élet minőségét is megváltoztatja” – fogalmazott. „A helyzet sokat javult, de még mindig nem lehet azt mondani, hogy a gyermeket vállalók jobban járnának, mint a gyermek nélküliek”.

"Tovább kell növelni a családtámogatásokat, növelni kell a gyermek után járó adókedvezményt"

- utalt arra a miniszterelnök, hogy az a céljuk, hogy egy édesapa vagy egy édesanya azt mondhassa, hogy ha több gyerekünk van, könnyebb lesz az életünk.

Karikó Katalinról: csomó érdekes dolgot mondott, és volt, amit megértettem

Orbán csütörtökön találkozott Karikó Katalin tudóssal a Karmelita kolostorban, azonban ebből tényinformációt nem sikerült kinyernie.

Például nem derült ki, Karikó szerint milyen átoltottságra van szükség a nyájimmunitásra, vagy mi volt a véleménye arról, hogy megtört-e már a járvány harmadik hulláma és, hogy jöhet-e egy negyedik.

Orbán aztán azon viccelődött, hogy Karikó Katalin "csomó érdekes dolgot mondott, és volt, amit megértettem", de azért egy kutatóorvostól nehéz előcsalni határozott mondatokat.

A legfontosabb szerinte az, hogy "nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben", és abban is van valami, hogy valaki Kisújszállásról elindulva a ma élők közül a legismertebb magyarrá válik, és olyat tesz, amivel több millió ember életét lehet megmenteni.

A sikert "a magunkénak érezzük, egymás sikerébe is belelátjuk magunkat." Karikó szerint a kutatócsoport által kifejlesztett mRNS-vakcinával gyors válaszokat lehet adni a mutánsokra is.

Az ország biztonságérzetét növeli a tudás, amit megszerezhettem tőle tegnap.

Magyar vagyok, ezért sosem leszek elégedett a számokkal – felelte Orbán Viktor a műsorvezetőnek a beoltottak számára feltett kérdésére. Hangsúlyozta: nem szabad elfelejtenünk, hogy az emberéletek védelme a tét. 

Miközben az oltásban elsők vagyunk, vannak veszteségeink, ezeket fel kell dolgoznunk - fogalmazott a miniszterelnök.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológust a ma élő legismertebb magyarnak nevezte a kormányfő, aki annak fontosságáról is beszélt, hogy sajátunkként lássuk a nemzettársaink sikerét. A miniszterelnök úgy vélte, a kisújszállási kutató által kifejlesztett módszernek köszönhetően hatékonyan tudunk majd védekezni a vírusok ellen a jövőben is.

Kijárási tilalom, rendezvény, Lakodalom: ezen pontok mentén lesz a következő lazítás

Az pedig, hogy választani lehet a vakcinák közül, engem is meglep. Amikor Pintér Sándor belügyminiszter ezt először felvetette teljesen abszurdnak tartottam, viszont ő azt mondta, hogy ha jól szervezzük a dolgokat, eljuthatunk oda, hogy nemcsak lesz elegendő vakcina, hanem el lehet majd dönteni azt is, hogy ki milyen vakcinával akar majd oltakozni. Tehát ami először abszurdnak tűnt, valósággá vált, így nem szabad kishitűnek lenni – fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarország lesz az, amely legkorábban térhet majd vissza a normális élethez Európában- ezzel együtt mindenkit arra kért, hogy a jelenlegi korlátozásokat tartsa be. A miniszterelnök megerősítette, hogy a következő lazítás ötmillió beoltott után lesz. A kormányban úgy látják, hogy ezt a számot még májusban elérjük. 

A kormányfő az átoltottsági mutatókat - amelyek szerint Magyarország jelenleg a világon a tizedik, Európában pedig az első ebben a tekintetben - úgy értékelte: szép eredmény, ez azonban egy speciális verseny és nem szabad úgy tekinteni rá, mintha nem a magyar emberek életéért folyna.

Hangsúlyozta: nem szabad engedni, hogy a versenyszellem fontosabb legyen, mint a verseny tétje, az emberélet. Arra is figyelmeztetett: nem sikerült mindenkit megmenteni, "komoly veszteségeink vannak", ezért miközben arról beszélnek, hogy

az oltásban elsők vagyunk, az együttérzésnek, a fájdalom elviselésében nyújtott segítségnek továbbra első helyen kell maradnia.

Orbán Viktor szerint az oltások tekintetében a nyugat-európai országok egy-két hónappal Magyarország mögött vannak, és nincs másik uniós állam, ahol olyan "plázaszerű kiszolgálás lenne" vakcinákból, mint Magyarországon.

Míg itthon most már a 16-18 éveseket oltják, aközben Nyugat-Európában még a nyugdíjasokat - mutatott rá a kormányfő, aki egyben köszönetet mondott a fiataloknak, hogy több mint felük jelentkezett az oltásra.

A tömegrendezvényeket azonban csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni majd

 - erősítette meg a miniszterelnök. Szerinte az a kérdés, hogy lesz-e hatmillió beoltott, utána lehet majd csökkenteni a védettségi igazolvánnyal látogatható helyek számából. 

Mindenki biztos lehet abban, hogyha esetleg kell harmadik oltás, az is elérhető lesz a magyaroknak – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: hétfőtől már a világ bármely pontján élő magyar állampolgár regisztrálhat, és Magyarországon meg is kaphatja az oltását.

Egy hét múlva felállhat az újraindítással foglalkozó operatív törzs, amely két részből áll majd, egy a gazdasággal, egy a gazdaságon kívüli élettel foglalkozik majd.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!