Orbán: nem volt a „legkönnyebb” a mostani V4-csúcs
Arról szólt, van-e szükség egyáltalán együttműködésre
Orbán: nem volt a „legkönnyebb” a mostani V4-csúcs

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2024. 02. 28.
Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek - mondta Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után.

"Engem a mai találkozó arról győzött meg, hogy Visegrád él, Visegrád fontos. Különbségeinket kellő tisztelettel tudomásul tudjuk venni, még ha vitatjuk is egymás álláspontját. A közös ügyekben pedig tovább erősítjük az együttműködést. Magyarország erre készen áll" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a mostani prágai kormányfői csúcstalálkozó nem volt a "legkönnyebb", mert "önreflexiós találkozó volt" és arról szólt, van-e szükség a V4-re ilyen formában.

A kormányfő szerint az "intellektuálisan izgalmas tanácskozáson" megmutatkozott, mi az, amiben egyetértenek a felek és mi az, amiben eltérőek a vélemények. Egyetértés volt abban, hogy Oroszország támadása Ukrajna ellen a nemzetközi jog durva megsértése volt és abban is egyetértünk, hogy Ukrajnának segítségre van szüksége. És segíteni is kell Ukrajnának, ez a helyes magatartás - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte: Magyarország szempontjából még van egy különleges tényező, mégpedig az, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltból ezzel rossz tapasztalatai vannak.

"A magyar nemzetbiztonság egyik legfontosabb alapvetése az, hogy tőlünk keletre legyen egy olyan entitás, amely Oroszország és Magyarország között helyezkedik el. Ukrajnát tehát magyar nemzeti érdekek miatt is segítjük"

- hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a véleménykülönbség ott van a V4-ek között, hogyan lehet jól segíteni Ukrajnát.

"A magyar álláspont világos: nem küldünk fegyvert Ukrajnába, se katonával, se katona nélkül, viszont ezen kívül minden segítséget megadunk" - hangsúlyozta, kiemelve a humanitárius segítséget vagy az ukrán menekültek befogadását.

A miniszterelnök szerint az ukránoknak nyújtandó segítséget érintő véleménykülönbségek ellenére is van értelme a visegrádi együttműködés folytatásának. Több olyan témát is említett, amelyekben sikeres a visegrádi országok együttműködése. Ilyen például az illegális migráció kérdése, ahol a kvótaügy nem került le a napirendről, s továbbra is érdemes együttműködni ezen a területen. "Együttműködésünk nélkül ma a migránsok tízezrei vagy százezrei járkálnának országaink területén" - jegyezte meg Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: minden háborút csak  béketárgyalásokkal lehet lezárni, s ez érvényes az orosz-ukrán háborúra is.

A kormányfő szerint lehet az orosz-ukrán háborút orosz vagy ukrán szemüvegen keresztül is nézni, ehhez minden országnak joga van. "Magyarország kétségkívül kilóg a sorból, mert magyar szemüvegen keresztül nézi a problémát" - hangsúlyozta.

Rámutatott: a magyarok azt látják, hogy Oroszország nem fogja legyőzni Ukrajnát, de a Nyugat által támogatott Ukrajna sem fogja legyőzni Oroszországot.

Orbán mellett egyébként Robert Fico szlovák kormányfő is megerősítette, hogy kormánya fegyvereken és lőszeren kívül minden segítséget megad Ukrajnának.

Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő pedig azt mondta, hogy a magyar és a szlovák állásponttól eltérően továbbra is készek fegyvereket és lőszert küldeni Ukrajnának.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!