Orbán: néha félreérthetően fogalmazok
A magyar miniszterelnök Bécsben tartott sajtótájékoztatót
Orbán: néha félreérthetően fogalmazok

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

2022. 07. 28.
Közös sajtótájékoztatót tartott Bécsben Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár. Ezen többek között szóba került az elhíresült tusványosi beszéd is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök tisztázta, mit is értett fajkeveredés alatt. 

Mint ismeretes, Tusványoson a magyar miniszterelnök a szokásos évenként elhangzó ideológiai okfejtésében arról beszélt, hogy míg Európa egy része kevert fajban gondolkozik, addig a magyar nép nem - nem akarja, hogy kevert társadalmak jöjjenek létre. Megfogalmazása nagy ütközést váltott ki sokakban, mert ott nem kulturális, vagy etnikai keveredésről, hanem fajokról beszélt, amit sokan a 20. századi ideológiákkal kapcsoltak össze. A Hetek is rákérdezett a miniszterelnöknél, hogy mit értett pontosan a fajkeveredés kifejezés alatt, ezt a választ kaptuk

Előzetesen Nehammer kancellár arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök legutóbbi beszédével nem értettek egyet. Mint fogalmazott, le kell szögezni, hogy a rasszizmus mindenféle formáját és relativizálását elutasítja - számolt be a sajtótájékoztatóról a Telex. A kancellár szerint azért is kell kiemelten kezelni a rasszizmussal kapcsolatos megnyilatkozásokat, mert "a nemzetszocializmusban mi is bűnösök vagyunk".

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy ugyanazt gondolja, mint az osztrák kancellár - az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében. Hangsúlyozta, a kormány különösen élen jár az ezekkel szemben küzdelemben, zéró tolerancia van érvényben, a közbeszédben sem lehetségesek ilyen nyilatkozatok. 

"A politikában biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés."

Hozzátette, nem ravaszkodik, és kerüli a forró kását, hanem világos és direkt álláspontja van a bevándorlás ügyében, magát migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálja, ami nem egy faji, hanem kulturális kérdés. 

"Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért."

- folytatta. Szerinte nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről. 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!