Orbán: jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás
Magyarország 5 millió Sinopharm vakcinát rendelt, amit a mai napon engedélyezett az OGYÉI
Orbán: jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2021. 01. 29.
A jövő hét elejétől új szakasz indul, elkezdődik a regisztráció alapú oltás - jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. Orbán Viktor azt mondta, az oltás jól halad, az egészségügyi dolgozók oltásával végeztek, most a szociális otthonokban élők és dolgozók vannak soron, és a hét végéig az ő oltásukkal is végeznek.

Arról is beszélt, hogy a nyitás kérdéseivel egyelőre nem lehet foglalkozni, most a vakcinabeszerzésre kell összpontosítani.

Nem érdemes megszegni a szabályokat

Kifejtette: mindenki szabadulna már a korlátozásoktól, de a szakemberek azt mondják, hogy Európában sok helyen inkább szigorítanak, és nem lehet feláldozni az eddig elért eredményeket, tehát most az óvatosságé a főszerep.

A vakcina beszerzésén kell dolgozni, ha lesz elég, akkor le lehet győzni a járványt - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes vendéglátóhelyek ki akarnak nyitni, a miniszterelnök közölte:

azt kérte a hatóságoktól, hogy ne tartóztassanak le senkit, ha nincs törés-zúzás, erőszak, mint ahogy más országokban volt, akkor szabálysértési körben vannak.

De arra kért mindenkit, hogy "ne tegyék", mert egy járványról van szó, és másoknak is átadhatják a betegséget.

A kormány igyekszik segíteni, felgyorsítani a támogatások kifizetését a vendéglátósoknak, de az nem megoldás, hogy megsértik a szabályokat - közölte.

Megjegyezte: egyértelműek a szankciók, 150 ezer és egymillió forint közötti bírságot szabhatnak ki a hatóságok, és a vendéglátóhelyeket legalább fél évre bezárják.

Jövő hét elejétől megkezdődik az regisztráció alapú oltás

Orbán Viktor közölte: a reggeli adatok szerint az elmúlt 24 órában 83 elhunyt és 1459 új fertőzött volt, 3649-en vannak kórházban és 258-an lélegeztetőgépen.

A kormányfő mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, és oltassa be magát. Azt mondta: 

"én a kínai vakcinában bízok a legjobban, mert ezt a vírust Kína ismeri a legrégebben, és ott tudják róla a legtöbbet."

A kormányfő elmondta azt is: „az oltás jól halad, jelenleg a szociális intézményekben lévők beoltása zajlik, és ezzel a hétvégével végzünk is”. 

Jövő hét elejétől megkezdődik az regisztráció alapú oltás”

– jelentette be a kormányfő.

Azzal kapcsolatban, hogy a gyöngyösi polgármester soron kívül oltatta be magát, a miniszterelnök úgy fogalmazott, megérti, hogy mindenki félti az életét, de vannak, akik nehezebb helyzetben vannak, őket előre kell engedni.

Nincs elég vakcina, ezért valamilyen sorrendet ki kell alakítani az oltásnál - magyarázta. Hozzátette: a kormány tagjai dönthettek volna úgy, hogy első helyen oltatják be magukat, de kivárják a sorukat.

Hangsúlyozta: úgy tűnik, Brüsszelből nem jön gyorsabban a vakcina, ezért fontos, hogy forgalomba tudják hozni azokat az oltóanyagokat, amelyek máshol már beváltak és hatékonynak bizonyultak, és a magyar szakemberek is megvizsgálták.

Kitért rá: Szerbiában a kínai vakcinával is oltanak, és az ország jól áll oltási szempontból.

Szerbia meg tudta szervezi a saját ellátását, és "kipróbálják nekünk" a vakcinákat, amelyekkel szemben itt még fenntartások lehetnek, ezért figyelemmel kísérik, mi történik ott - mondta.

Orbán Viktor kiemelte: ha nem jön kínai vakcina, március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani, ha lesz kínai oltóanyag, ezt megkétszerezhetik, ha pedig lesz orosz vakcina is, még gyorsabb lesz az oltás.

Így más helyzet lesz húsvétkor, akkor már a nyitás bizonyos kérdései előkerülhetnek

- vélte.

"választani nyugati és keleti vakcina között akkor lehet, ha van"

Arról is beszélt, hogy az uniós tagállamok átadták Brüsszelnek a vakcinabeszerzés jogát, a nyugati gyártókkal Brüsszel tárgyal, így nem látnak bele a tárgyalási folyamatba. De ha már átadták ezt a jogot Brüsszelnek, a máshonnan beszerzés jogát ki kell használni, a vakcina nem politikai kérdés,

"választani nyugati és keleti vakcina között akkor lehet, ha van"

- jelentette ki.

A kormányfő kiemelte: a gazdaságban most a munkahelyek megvédése a legfontosabb, a gazdaság újraindítása később jön.

Az első hatezer milliárd forintról szóló újraindítási lépéseket már el is döntötték, és most programot indítanak, hogy minden faluban legyen kisbolt - mondta. Úgy látja, van két kérdés, amelyben Magyarország Brüsszel legszorosabb szövetségese, ez a digitális és a zöld gazdaság ügye.

A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, olyan egyetemfejlesztési program indul Magyarországon, amilyenre még nem volt példa, 1500 milliárd forintot fektetnek be a magyar egyetemekbe - közölte. Hozzátette: hatékonyabb egyetemekre van szükség.

Engedélyezte a Sinopharm-vakcinát az OGYÉI

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát is - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal "is számolhatunk".

Az országos tisztifőorvos reményét fejezte ki, hogy ezek a vakcinák nagy mennyiségben hozzáférhetővé válnak, és így rövidebb idő alatt sikerül immunizálni a magyar lakosságot.

Szólt arról is: a következő időszakban, az oltásra regisztrált idősek beoltásánál számítanak a háziorvosok segítéségre, akik eddig is helytálltak a járvány kezelésében, és akik több évtizedes gyakorlatot szereztek a különböző védőoltások beadásában.

Hozzátette: a felmérések szerint a háziorvosok és betegeik között közvetlen, bizalmi kapcsolat van, a háziorvosok ismerik betegeik egészségi állapotát, így ők tudják, mi a legjobb megoldás a számukra.

Szijjártó: ötmillió adag oltóanyagot vásárlunk a Sinopharm vállalattól

Magyarország két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.

Szijjártó Péter a horvátországi Krkből bejelentkezve azt írta: amint véget ért a krki LNG-terminál megnyitó ünnepsége, telefonon egyeztetett Vang Ji kínai külügyminiszterrel a vakcina vásárlásáról.

Kiemelte: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyének kiadása után ugyanis megnyílt a lehetőség a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyag megvásárlására, és a szerződést is sikerült aláírni a déli órákban.

Ennek értelmében Magyarország két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól. A szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt történik

- ismertette a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint ezzel lehetővé válik majd az oltás felgyorsítása, ami emberek ezreinek életét mentheti meg, és hamarabb oldhatják fel a korlátozásokat is.

A tárcavezető megjegyezte: nem az anyaországi magyarok lesznek az elsők, akik megkapják ezt az oltást, hiszen Szerbiában már több mint 300 ezer embert oltottak be vele, köztük sok magyart is a Vajdaságban.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!