Orbán: Biden túl messzire ment, amikor háborús bűnösnek, tömeggyilkosnak nevezte Putyint
A kormányfő elmondta: Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát a háborúban
Orbán: Biden túl messzire ment, amikor háborús bűnösnek, tömeggyilkosnak nevezte Putyint

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2022. 10. 11.
A magyar miniszterelnök egy berlini rendezvényen úgy fogalmazott, az ukrajnai békéhez Oroszországnak és az Egyesült Államoknak kell tárgyalnia. Primitívnek és katasztrofálisnak tartja Brüsszel szankciós politikáját. 

Magyarország a béketáborhoz tartozik, "az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén, amiről az MTI írt tudósítást. 

Elmondta: Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton.

A miniszterelnök nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust.

Hibának mondta, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell.

Biden túl messzire ment

Arról is beszélt, hogy az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni.

Mint kifejtette, a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti.

A miniszterelnök kijelentette azt is:

Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

Primitív és katasztrofális Brüsszel szankciós politikája

Orbán szerint kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikája. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ha megfelelően alakították volna a szankciókat, akkor nem lenne az "egekben" az energia ára, és nem fenyegetné az európai gazdaságokat az, hogy "tönkre mennek".

Mint mondta, szankciót csak "intelligensen" szabad kivetni. Ezzel szemben az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy "egy törpe szankcióz egy óriást", és ebbe "a törpe belehal".

Aláhúzta, hogy újra kell gondolni a szankciók politikáját, és olyan energiaellátási rendszert kell kialaktani, amelyben az EU nem csupán "gazdát cserél", vagyis az orosz függőséget lecseréli az amerikaira, - amely ugyan politikailag "kényelmes, de nem jó" -, hanem függetlenségre tesz szert.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!