Orbán a Blikknek: arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek
A miniszterelnök szerint alkalmazkodniuk kell majd a közvéleményhez
Orbán a Blikknek: arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek

FB/Orbán Viktor

2024. 05. 24.
Orbán Viktor arra számít, hogy az európai parlamenti választások után az EP-ben több békepárti lesz, mint háborúpárti - a miniszterelnök erről a Blikk online kiadásában csütörtökön közzétett interjújában beszélt.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Orbán az interjúban kijelentette, hogy a nyugati politikában van európai színtér és amerikai színtér. "Az európai színtéren is van birkózás a háborúpártiak és a békepártiak között, valamint Amerikában is zajlik ez. Ha Európáról beszélünk, nem állunk jól.

Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti. Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti

és volt egy ország, Szlovákia, amelyik éppen átmanőverezte magát a választások utáni kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba" - tette hozzá.

A kormányfőnek az a feltételezése, hogy az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika és

nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon: a miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez.

"Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak", és az Európai Tanácsban - ahol a miniszterelnökök ülnek - is megváltoznak az erőviszonyok: több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti - mondta.

Értékelése szerint a háború következő fokozatát, ami már azt jelentené, hogy Oroszország területét is elérni képes technológiát adjanak át Ukrajnának, ne adj' isten, nyugat-európai államok vagy a NATO katonái menjenek be ukrán területekre, még a korábbi háborúpárti miniszterelnökök nagy része is túlzásnak tartja.

A kegyelmi botrányról

A miniszterelnök a kegyelmi botrányról azt mondta: teljesen eszköztelen volt a helyzetben, mert Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől.

"Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog és én igyekszem nem is foglalkozni velük".

Értékelése szerint ugyanakkor Novák Katalin jól döntött, amikor lemondott.

Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása az ügy "szerencsétlen része", "vezéráldozat".

Hozzátette: húsz-harminc éves gyakorlat volt, hogy ha a köztársasági elnök eldöntötte, kegyelmet ad valakinek, akkor formalitás volt, hogy az igazságügyi miniszter aláírta. Akkor is, ha korábban egyébként nem értett vele egyet. Huszonöt éve nem volt olyan, hogy az igazságügyi miniszter ne írt volna alá valamit.

Orbán Viktor kérdésre elmondta azt is: mindkettőjükkel beszélt azóta, Varga Judittal gyakrabban találkozik, és vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számít a véleményére most is.

Magyar Péterről

Varga Judit volt férjéről, Magyar Péterről azt mondta: a szóban forgó úriembert nem ismeri, életében két mondatnál többet nem váltott vele és az is teljesen formális volt. 

Hozzátette: nem szívesen mond véleményt az emberekről, különösen olyanokról nem, akiket nem ismer. Könnyű megbántani valakit, vagy igazságtalanságot elkövetni. Az biztos, hogy kicsit szokatlan, hogy az ember a saját feleségét lehallgatja és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja. "De ez is több annál, mint amit mondani akartam. Judittal szemben a személyes érzelmeink azért erősek, mondom, barátság is van és

az, hogy őt szenvedtetik vagy sanyargatják, az mindannyiunknak fáj".

A kérdésre, hogy nem bosszantja-e a politikai kezdeményezése, Orbán Viktor nemmel felelt. "Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár. Türelem meg távlatok kellenek ahhoz, hogy valamit meg lehessen a politikában ítélni."

Megjegyezte: az zavarná, ha mindez az ő térfelükön történt volna, de miután tőlük balra történik és az ellenzéken belüli ügyek világához tartozik, nincs hozzá személyes vagy érzelmi viszonya.

(MTI/Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!