"Nem most jöttünk le a falvédőről" – Orbán az uniós vétóval kapcsolatos nyilatkozatokról
A miniszterelnök rádiós interjújában Lengyelország vétóval kapcsolatos bejelentéséről, a Szájer-ügyről, és a Brexitről is szót ejtett
"Nem most jöttünk le a falvédőről" – Orbán az uniós vétóval kapcsolatos nyilatkozatokról

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

2020. 12. 04.
Orbán Viktor azzal kezdte szokásos  péntek reggeli a Kossuth rádiós interjúját, hogy reagált a lengyel kormány lépésére, miszerint az kész megszavazni az uniós költségvetést és válságalapot. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Orbán Viktor elmondta: „Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az EU-s költségvetés, valamint a helyreállítási alap gazdasági kérdését külön kell választani a politikai vitákat eredményező jogállamisági rendelettől.”

"Minden nehézség nélkül el tudjuk fogadni gyorsan a költségvetést és a gazdasági helyreállítási alapot, és a politikai vitákat eredményező rendeletet, amit jogállamisági rendeletnek hívnak, tegyük félre, vitassuk meg később" - mondta, jelezve, Magyarország és Lengyelország erről állapodott meg.

A magyar és a lengyel miniszterelnök által Budapesten aláírt közös kormánynyilatkozat szerint azonos álláspontot fognak képviselni a vitán, és egyik ország sem fogad el olyan álláspontot, amelyet a másik nem fogad el - közölte a kormányfő.

"Nekünk ez a megoldás (...), hogy valami nyilatkozatot hozzáfűznek - mint a tacepaóra rajzszöggel feltűznek valami kis emlékeztetőt -, nem fog menni. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell választani"

- jelentette ki, reagálva arra, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az EU vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatra vonatkozóan.

"beszél mindenki mindenfajta szamárságot, ez Weber úrra is igaz"

Azzal a tervvel kapcsolatban, amely szerint elég lenne 25 tagország megállapodása a helyreállítási alaphoz, a kormányfő úgy reagált: az

ő tudása szerint ilyen lehetőség nincs, de feltette a kérdést, miért volna baj, ha így történne.

Jelezte ugyanis, hogy a költségvetésről később is meg lehet állapodni, Magyarország nem veszít pénzt. A helyreállítási alapról pedig azt mondta: ha tehetné, Magyarország ebben nem venne részt, mert nem tenné jól az ország, ha közösen venne fel hitelt például a magas államadósságú Görögországgal és Olaszországgal, vállalva ezzel, hogy később esetleg helyettük kell majd fizetni. A magyar részvétel szavai szerint szívesség, szolidaritási gesztus lenne.

Arra a felvetésre, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető javaslata szerint jogállamisági kérdésekben határozzon az Európai Bizottság, ellenvélemény esetén pedig döntsön az EU Bírósága, Orbán Viktor azt válaszolta: "beszél mindenki mindenfajta szamárságot, ez Weber úrra is igaz".

"Nem vagyunk hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről, az események között (...) összefüggést tudunk teremteni"

- mondta, kifejtve: szemben a mostani helyzettel ezentúl egyszerű többséggel akarnának rákényszeríteni tagállamokra bármit, amire rá lehet húzni, hogy jogállami.

A Szájer József-ügyről

Szájer Józseffel, a brüsszeli szexbotrány kapcsán lemondani kényszerülő fideszes képviselő ügyével, illetve Deutsch Tamás néppártból való kizárásának kezdeményezésével kapcsolatban megkérdezte a miniszterelnököt, vajon egy fokozottabb európai nyomásgyakorlás részei lehetnek-e.

Orbán szerint ez, különösen a németekre nézve "nem jóindulatú értelmezése" az ügynek, majd hozzátette:

„Kizárni semmit sem lehet, én csak azt tudom mondani önnek, hogy semmilyen bizonyítékot nem láttam, amely az ön által említett eseteket összefüggésbe hozná bizonyíthatóan a most zajló költségvetési vitával...

Fantáziám nekem is van, de a politikában a tények elsőbbséget élveznek”.

Brüsszelnek lekevertek egy nagy pofont

A koronavírus-járványról szólva Orbán Viktor arról beszélt, minél gyorsabban minél megbízhatóbb vakcinákat kell felkínálni az embereknek, ebben nem akadályozhat politikai megfontolás vagy gyógyszergyártó cégek érdeke, ezért Keleten és Nyugaton is tárgyalni kell.

Brüsszelnek lekevertek egy nagy pofont - így kommentálta a kormányfő, hogy az EU-ból kilépett Nagy-Britannia már most tömeges oltásba kezd azzal a vakcinával - a Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal -, amelyet az EU is megrendelt közösen.

"Aki kilépett, saját úton jár, saját megoldást keres, hamarabb tudja megvédeni a polgárai egészségét, életét, mint mi, akik bennmaradtunk"

- fogalmazott.

Megerősítette: amikor lesz vakcina, először az egészségügyi dolgozók, majd a súlyos állapotban lévők kapnak belőle.

A december 11-éig hatályos korlátozásokat követő intézkedésekről elmondta, az operatív törzs hétfő reggeli ülésén születnek meg a döntések, de jelezte, az már az első konzultációin kiderült: a tudósok, orvosok mereven elleneznek mindenfajta nagyobb lélegzetű enyhítést.

(Hetek/MTI)

Előfizetőti nyereményjáték
Előfizetői nyereményjáték

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!