Nem hajlandók elhagyni a kijevi Pecserszka Lavra kolostort a moszkvai patriarchátushoz hű szerzetesek
Nem hajlandók elhagyni a kijevi Pecserszka Lavra kolostort a moszkvai patriarchátushoz hű szerzetesek

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 14.
A moszkvai patriarchátushoz hű ukrán ortodox egyházi "szárny" szerzetesei nem hajlandók elhagyni a kijevi Pecserszka Lavra templom- és kolostorkomplexumot - közölte Pavlo metropolita, a Lavra vezetője hétfői videoüzenetében.

"Nem áll szándékunkban kiköltözni, és nem is fogunk, mert most olyan törvények vannak, amelyek az ember oldalán állnak. Nem vagyunk kollaboránsok, hanem államunk polgárai. 1988 óta itt élünk, és sokaknak nincs máshol lakhelyük. Senki sem szakíthat el minket Isten szeretetétől" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Pavlo metropolitát.

A Lavra vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy egyháza "nem ellenez semmilyen jogi lépést", köztük a templomokban végrehajtott bizottsági ellenőrzéseket sem. Az orosz ortodox egyházhoz hű szárny papjainak elmondása szerint eddig törvényesen nem indokolták a kilakoltatásukat az ukrán hatóságok.

Az állami tulajdonban lévő Pecserszka Lavrát mint nemzeti kulturális örökséget felügyelő testület március 10-én értesítette a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyházat, hogy március 29-én hatályát veszti az a tíz évvel ezelőtt létrejött megállapodás, amelynek értelmében ingyen használhatta a Lavra templomait és más állami tulajdonú intézményeit. Egyúttal figyelmeztették az egyházat, hogy költözzön ki két kolostori épületből.

Az egyház a maga részéről viszont kijelentette, hogy az intézkedésnek nincs jogi alapja, és férfikolostorának kilakoltatása a kijevi Pecserszka Lavrából egyszerűen "a kulturális minisztérium tisztviselőinek szeszélye". Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a moszkvai patriarchátushoz hű ukrán ortodox egyház szerzeteseinek és papjainak március végéig el kell hagyniuk a Pecserszki Lavra minden helyiségét - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Tavaly év végén az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre az egyházi szárny több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszka Lavrában is. Az SZBU közlése szerint a házkutatások során találtak "oroszbarát" irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt euróban, dollárban és rubelben, valamint "gyanús" orosz állampolgárokat.

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy 2023. február 23-ig az SZBU csaknem hatvan büntetőeljárást indított "oroszbarát" papok ellen, több mint 350 egyházi épületet és 850 embert vettek alapos ellenőrzés alá. A bíróságok eddig hét bűntetőeljárásban hoztak ítéletet.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!