Zelenszkij szerint Ukrajna „spirituális függetlenségre” törekszik, ezért üríttetnek ki egy ezeréves kolostort
Zelenszkij szerint Ukrajna „spirituális függetlenségre” törekszik, ezért üríttetnek ki egy ezeréves kolostort

A kolostor, amelynek a kiürítését elrendelték.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 13.
Az ukrán elnök szerint azért büntetik a korábban Oroszországhoz kötődő Ukrajnai Ortodox Egyházat, mert Ukrajna szellemi függetlenséget szeretne elérni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrán kormány a háború kitörése óta igyekszik felszámolni az országban az Oroszországhoz kötődő Ukrajnai Ortodox Egyház (UOC) közösségeit, mert azokban nemzetbiztonsági kockázatot látott, hiába szakítottak a háború óta az ortodox közösségek Moszkvával.

Legutóbb az ezeréves Pecserszk Lavra kolostor - amely világörökségi helyszín is - kapott ultimátumot az ukrán hatóságoktól: március végéig ki kell ürítenie az épületet az Ukrajnai Ortodox Egyháznak, és el kell hagyniuk a kolostort.

Újabb lépést tettünk ezen a héten a spirituális függetlenségünk megerősítése érdekében. Folytatni fogjuk ezt a mozgalmat. Nem fogjuk hagyni, hogy a terrorista államnak bármilyen lehetősége legyen arra, hogy a népünk szellemi életét manipulálja, lerombolja az ukrán szent helyeket - a Lavráinkat - vagy értékeket tulajdonítson el belőlük”

- mondta Volodimir Zelenszkij a kolostor bezáratása után egy videóüzenetben.

Kirill orosz pátriárka Ferenc pápához és más vallási vezetőkhöz fordult a kolostor kiürítése miatt.

(Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!