Sorra razziáznak az ukrajnai ortodox egyháznál, mert nemzetbiztonsági kockázatot látnak benne
Sorra razziáznak az ukrajnai ortodox egyháznál, mert nemzetbiztonsági kockázatot látnak benne

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 12. 13.
A kijevi kormányzat szerint komoly nemzetbiztonsági kockázat van az ukrán ortodox egyház oroszországi kapcsolataiban, azonban nehezen tudnak fellépni vele szemben az ukrán társadalomba való beágyazottsága miatt. Jóllehet az egyház vezetése hangsúlyozta, elkötelezett Ukrajna mellett a háborúban és az orosz anyaegyházzal már régen megszüntette kapcsolatát.

Még az alapszabályból is törtölték Moszkvát, illetve Oroszországot.

Az ukrán ortodox egyház korábban az orosz egyház része volt, azonban a Szovjetunió bukásával önkormányzati státuszt kapott, és csupán egyetlen ága volt a moszkvai patriarchátus fennhatósága alatt - egészen a háború kitöréséig. A háború miatt ez az ág a politikai viták középpontjába került, és ennek nyomán került csak sor az előbb említett teljes leválásra az orosz anyaegyházról.

A leválás ellenére azonban az Economist értesülései szerint az ukránok jelentős része bizalmatlan az egyházzal szemben, jóllehet a társadalom 80 százaléka ortodox kereszténynek vallja magát.

Vannak ugyanis, akik szerint az orosz egyházzal való szakítás csupán annak álcásárára szolgált, hogy az egyházi vezetés továbbra is kapcsolatban áll a moszkvai vallási vezetéssel. Részben ennek gyanúja miatt az ukrán rezsim attól tart, hogy az egyház afféle „ötödik oszlopként” működhet a megszállás alatt álló Ukrajnán belül – írja a híradó.hu.

Éppen emiatt az utóbbi hetekben az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok több száz helyszínen razziáztak, ahol az Economist információi szerint nemzetiszocialista szimbólumokat, komolyabb mennyiségű készpénzt és olyan könyveket találtak, amelyek többek között tagadják a független ukrán állam létének legitimitását.

De állítólag volt, ahol a helyi hívek oroszbarát dalokat is énekeltek az egyházi épületekben, ami ugyancsak megerősítette a hatóságok gyanúját.

Ezek a fenyegetések az ukrán katonai vezetést arra sarkalták, hogy Zelenszkijtől a (szerintük orosz kötődésű) egyházzal szembeni keményebb fellépést követeljék. Még annak a lehetősége is felmerült az állami berkekben, hogy egyszerűen tiltsák be a vallási szervezetet, a vagyonát pedig el kell kobozni.

Mivel azonban ez a többségi társadalomnak valószínűleg nem tetszene, az elnök decemberi nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy az ennél enyhébb lépéseket – például razziákat, a gyanús személyek kiszűrését – fogja csak támogatni.

(Híradó / Economist / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!