Újabb egyházellenes lépés Ukrajnában - tíz egyházi személyt helyezett szankciós listára Zelenszkij
Újabb egyházellenes lépés Ukrajnában - tíz egyházi személyt helyezett szankciós listára Zelenszkij

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 25.
Volodimir Zelenszkij életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak (SZNBO) a kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen hozott határozatát.

Ahogy arról beszámoltunk, az ukrán kormány a háború kitörése óta azt kommunikálja a lakosság felé, hogy az ortodox egyház oroszországi kapcsolatai miatt nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiába szakította meg az egyház vezetősége az anyaegyházzal a kapcsolatot.

Az elmúlt hónapokban több razziára is sor került az “oroszbarát” ukrajnai egyház templomaiban, ahol a hatóságok oroszpárti propagandaanyagokat és orosz fegyvereseket kerestek, de rejtőzködő katonákat még egy esetben sem találtak a templomokban.

Most az ukrán elnök a korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó, de az önálló ukrán ortodox egyházhoz nem csatlakozó ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen rendelt el szankciókat.

A büntetőintézkedések értelmében zárolják az érintett személyek vagyonát, korlátozzák a tevékenységüket, és megtiltják a részvételüket a privatizációban.

A szankció alá helyezett személyek nem adhatnak bérbe állami tulajdont, tilos számukra hivatalos látogatások vagy találkozók tartása, szerződések és megállapodások kötése, és megvonják tőlük az ukrán állami kitüntetéseket is. Az elnöki rendelet hatálya öt évre szól.

Az SZNBO korábban 22 orosz egyházi személy ellen vezetett be szankciókat, köztük Kirill moszkvai pátriárka unokaöccse, az orosz ortodox egyházat az Egyházak Világtanácsában képviselő Mihail Gungyajev, valamint a moszkvai patriarkátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős szinódusi osztályának elnöke ellen.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!