Mobilhálózatot épít ki a Nokia a Holdon 2022-ig
A hosszútávú emberi jelenlétet készíti elő NASA
Mobilhálózatot épít ki a Nokia a Holdon 2022-ig

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 27.
A finn telekommunikációs vállalat, a Nokia Bell Labs technológiáját fogja felhasználni a NASA arra, hogy felépítse első ultra-kompakt, űrálló szélessávú kommunikációs hálózatát a holdfelszínen 2022-ig, kikövezve ezzel a hosszútávú emberi jelenlét felé vezető utat.

A hírt Marcus Weldon, a Nokia vezető technológiai munkatársa és a Nokia Bell Labs elnöke jelentette be:

„Kihasználva az űrtechnológiákhoz fűződő gazdag és sikeres eddigi működésünket, a műholdas kommunikációban való úttörő fejlesztésektől az ősrobbanás által előidézett kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás felfedezéséig, most mi építjük ki a Holdon az első mobil kommunikációs hálózatot”

A NASA 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra, akik hosszú távra be is rendezkednének az Artemis program keretében.

A finn vállalat egy texasi székhelyű magáncéggel, az Intuitive Machines-szel fogja az égitestre szállíttatni az önmagát konfiguráló 4G/LTE hálózathoz szükséges berendezéseket. 

A Nokia idővel 5G-re cseréli a hálózatot, ami segíti majd egyebek között az űrhajósok kommunikációját, az adattovábbítást, a holdjárók és egyéb eszközök távirányítását.

(MTI/GoodNewsFinland/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!