Melyek voltak a 2021-es esztendő legfontosabb hírei?
Az elmúlt év legnagyobb jelentőségű eseményeiből szemezgettünk
Melyek voltak a 2021-es esztendő legfontosabb hírei?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 12. 23.
A 2021-es év végéhez közeledve érdemes visszatekintenünk, mit is hagy az emberiség a háta mögött az új év beköszöntével. Igencsak mozgalmas évet tudhat le a világ a koronavírus-járvány második évében.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Január 6. – Látszólag Trump-párti tömeg megrohamozta a Capitoliumot, mely miatt evakuálni kellett a Képviselőház és a Szenátus épületét. Emiatt Joe Biden választási győzelmének hitelesítését az éjszakai órákra halasztotta a Kongresszus.

Január 13. – A Képviselőház megszavazta Trump elnök felelősségre vonását, mivel állásfoglalásuk szerint ő tüzelte föl a tömeget a Kongresszus megrohamozására. Februárban azonban a Szenátus felmenti a volt republikánus elnököt.

Február 2. – Egy orosz bíróság 3 és fél év börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt. Az ítélet szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit, mikor még egy 2020-ban ellene elkövetett mérgezésből próbált felépülni a férfi.

Március 23. – Az Ever Given nevet viselő konténerszállító hajó elakad a Szuezi-csatornában, s közel egy hétre megakasztja a forgalmat a hajóútvonalon.

Április 14. – Joe Biden amerikai elnök bejelentette az Egyesült Államok afganisztáni kivonulását. A demokrata elnök azt is közölte, hogy szeptember 11-ig ki fogja vonni az összes amerikai csapatot Afganisztánból, ezzel zárva le az idén két évtizede indult háborút. A kivonulás nyomán tálib hatalomátvétel, a női jogok elnyomása, erőszak és éhség következett az országban.

Április 20. – Derek Chauvin minneapolisi rendőrtisztet bűnösnek találták emberölés bűntettében George Floyd 2020 májusában bekövetkezett halála kapcsán. A fekete férfi halálhíre korábban széles körű megmozdulásokat váltott ki szerte Amerikában és a világ számos országában is.

Május 19. – Greg Abbott texasi kormányzó aláírta azt a törvényjavaslatot, amely terhesség hatodik-nyolcadik hete után tilalom alá helyezi az abortuszok többségét.

Június 2. – Benjamin Netanjahu riválisai megállapodtak abban, hogy koalíciós kormányt alakítanak, amely végül elmozdította helyéről a zsidó állam leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökét.

Június 11. – Egy év csúszással kezdetét veszi a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyre Magyarország is kijutott.

Július 8. – A július 23-án induló tokiói olimpia szervezői kitiltják a nézőket a játékokról az növekvő Covid-19-es esetszámok miatt.

Augusztus 15. – A tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban. A helyi kormányzat összeomlott, miután a tálib harcosok foglalták el a fővárost, majd megkezdődött a nyugati diplomaták és civilek evakuálása is.

Augusztus 30. – Amerika történelmének leghosszabb – 20 éven át tartó – háborúja ért véget. Az utolsó amerikai csapatok is megkezdték kivonulásukat Afganisztánból. Ekkor még több mint 100 amerikait és több tízezer afgán szövetségest hagyott a demokrata kormányzat bizonytalan jövő előtt.

Szeptember 14. – Botrány tört ki amiatt, hogy a Facebooknak – kutatási eredményekkel is alátámasztott – tudomása van az Instagram tinédzser lányokra gyakorolt káros hatásairól, azonban a cég a nyilvánosság előtt bagatellizálni próbálta a problémát.

Október 11. – Hszi Csin-ping bejelentette Kína gazdaságának átalakítását. Kínai tisztviselők az állami tulajdonban lévő bankok és a nagy, magánszektorbeli gazdasági szereplők kapcsolatait vizsgálták felül a kínai elnök azon programjának részeként, hogy gátat szabjanak a kapitalista gazdasági erőknek Kínában.

Október 28. – Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója közölte, hogy a cég nevét Meta Platformsra módosítják, ezzel is utalva a metaverzum néven elhíresült digitális birodalomra.

(WSJ/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!