A Képviselőház megszavazta a Trump elleni eljárást, örökre kitiltanák a politikából
Az impeachment-eljárást a Szenátusnak is tárgyalnia kell
A Képviselőház megszavazta a Trump elleni eljárást, örökre kitiltanák a politikából

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 13.
Miután nem tudták rávenni Mike Pence alelnököt arra, hogy alkalmatlanságra hivatkozva (25. alkotmánymódosítás) megindítsa Donald Trump Fehér Házból történő eltávolítását, a Demokrata Párt a történelem során először másodjára is elindította az elnökkel szemben az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment). Az állásfoglalást 10 republikánus képviselő is támogatta. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Mike Pence alelnök még kedden világossá tette Nancy Pelosi demokrata házelnök számára, hogy sem megalapozottnak, sem alkotmányosnak nem érzi, hogy Donald Trumpot el kelljen mozdítani alkalmatlanságra hivatkozva a Fehér Házból. Az alelnök hangsúlyozta, a capitoliumi botrányos események után nem a társadalmi megosztottságot kellene tovább mélyíteni, hanem az egységre kellene törekedni, a január 20-ai békés hatalomátadásra fókuszálva. 

Persze a Demokrata pártot az alelnök érvelése nem ingatta meg abban a szándékában, hogy a sokat emlegetett impeachment-eljárás keretében elérjék:

Donald Trump többé soha ne tölthessen be szövetségi tisztséget.

Az eljárás elindítását azzal indokolták, hogy szerintük az elnök módszeresen hergelte és bátorította a híveit a felkelésre, ami végül a Capitolium megostromlásához és öt ember halálához vezetett. 

A demokraták közben hatalmas nyomást helyeztek a techvállalatokra is, hogy töröljék, vagy függesszék fel mindazokat a fiókokat, amelyek választási csalást emlegettek és az elnök narratíváját erősítették.

 

A szerda délutáni szavazás során a Képviselőház végül 232 igen és 197 nem szavazattal, valamint 5 távolmaradással megszavazta az indítványt, ami Trump alkotmányos felelősségre vonását vonná maga után, amennyiben a Szenátus is elfogadja azt a meghallgatásokat követően. 

Trump támogatói valóságos árulásnak tekintik, hogy a republikánus képviselők közül tízen megszavazták a demokrata javaslatot. 

A javaslat vádja a "felkelésre való felbujtás". 

Ezt követően a Szenátus fog meghallgatásokat tartani, amelyek során a vádpontok valódiságát vizsgálják majd. Korábban 2019 végén volt hasonló impeachment-eljárás Trump ellen, akkor az ukrajnai események kapcsán vádolták meg az elnököt a hatalmával való visszaéléssel. Ezt a kezdeményezést akkor elbukták a demokraták, most azonban más lesz a helyzet, mert mire a Szenátusban szavazásra kerül a sor, Trump már nem lesz elnök. Időközben beiktatják Bident. 

Ráadásul a Szenátus republikánus vezetése, főként Mitch McConnell többségi vezető nem volt teljesen egyértelmű azzal kapcsolatban, hogy támogatna-e egy ilyen felelősségre vonást. Amennyiben sikerrel járnak a demokraták, azzal megakadályozhatják Trumpot, hogy esetlegesen 2024-ben újra induljon az elnöki tisztségért. 

(CNN/Fox News)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!