hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jamaica vagy jelzőlámpa? Koalíciós tárgyalások Németországban
Ki lesz Angela Merkel utódja?
Jamaica vagy jelzőlámpa? Koalíciós tárgyalások Németországban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 29.
Az előzetes végeredmény szerint a szociáldemokraták csupán kis szavazatkülönbséggel előzték meg a kereszténydemokratákat, és mindketten igényt tartanak a kancellári székre. Németország leendő kormányszövetségének azonban számos problémát kell majd megoldania; a koalícióhoz vezető út pedig konfliktusokkal van kikövezve.

Németország leendő kormányának választ kell majd adnia az adók, a nyugdíjak és a klímavédelem, illetve a bel- és külbiztonság kérdéseire is, amiben a pártok közötti puszta minimális konszenzus már nem bizonyulhat elegendőnek. A német választások margóján a koalíciós esélyeket és az aktuálpolitikai helyzetet elemezzük.

Nem várt forgatókönyv

Aligha lehetett ok az örömre a CDU pártközpontjában, a Konrad Adenauer Házban vasárnap este: fél hétkor a kereszténydemokraták kancellárjelöltje, Armin Laschet nem jelent meg a mikrofonnál az előzetes eredmények értékelésére, vagyis azért, hogy elismerje: az SPD történelmi vereséget mért pártjukra. Ugyanis az előzetes végeredmény szerint az addig összesített szavazatok szerint Olaf Scholz, a szociáldemokraták jelöltje kaphat lehetőséget egy új kormány alakítására, azonban még nem teljesen biztos, hogy ténylegesen ő lesz-e a német kancellári pozíció új várományosa. Jelen állás szerint bár az SPD vezet 1,6 százalékkal, azonban még folyik a levélszavazatok számlálása.

Bár az SPD kancellárjelöltjét, Scholzot egy karizma nélküli aktatologatónak tartották, most úgy tűnik, a gyengeségei tették erőssé. A baloldali párt vezető jelöltjének célja a kapitalizmus legyőzése, és a szociális ügyek szocialista utópiává való átalakítása. Sokan azt gondolták, hogy az ilyen általánosító politikai célokkal nem lehet választást nyerni. Aztán jött a történelmi vereség – hiszen a kereszténydemokraták szemszögéből nem lehet másképp jellemezni a választási eredményeket –, ami miatt a kereszténydemokraták elveszítették központi szerepüket a politikai palettán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!