Minden vádpontban bűnösnek találták a rendőrt a George Floyd-perben
Akár 40 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat
Minden vádpontban bűnösnek találták a rendőrt a George Floyd-perben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 21.
Mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrtisztet kedden, a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. Akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

A döntést - amelyet a két nap alatt 10 és fél órás tanácskozás után hozott meg az esküdtszék - Peter Cahill, az ügy bírája ismertette. A bíró, megköszönve a tizenkét tagú esküdtszék munkáját, bejelentette:

a részletes ítélet 8 héten belül várható. 

Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó, erőszakba és fosztogatásba hajló tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések, zavargások az eset kapcsán.

Minneapolisi BLM: soha nem leszünk elégedettek

Minneapolisban, a városban ahol Floyd életét veszítette a Black Lives Matter szervezet több tagja is elégedetlenségét fejezte ki, mondván, az ítélet nem hoz majd semmiféle rendszerszintű változást.

"Előbb hagyják, hogy a földig égessük ezt a k**** (várost), mielőtt rendszerszintű változást adnának nekünk..."

Egy másik tüntető kijelentette, a szimpla szavazás itt már nem elég: "minden egyes nap ki kell jönnünk, ha erre van szükség. Ha nem változtatjuk meg a törvényeket, és nem támadjuk meg a rendszert minden lehetséges szögből, akkor ugyanott maradunk."

Voltak akik Derek Chauvin elítélt rendőrtiszt rendőrörsének felégetésére buzdítottak nagy üdvrivalgás közepette, mások pedig kijelentették, bármi is történik, a Black Lives Matter mozgalom soha nem lesz elégedett:

"A Black Lives Matter nem egy trend, ez egy mozgalom. Nem állunk le csak azért, mert született egy ítélet. Soha nem leszünk elégedettek."

A tüntető ezután a fekete amerikaiakkal szembeni bánásmódot egyenesen "népirtáshoz" hasonlította.

Ahogy arról korábban írtunk, a radikalizmus és a zavargások ellen szólalt fel George Floyd bátyja még tavaly júniusban: 

“Megértem, hogy fel vagytok dúlva, de kétlem, hogy fele annyira is fel lennétek dúlva, mint én. Ha tehát én nem viselkedek vadállat módjára, nem robbantgatok, és nem dúlom fel a közösségemet, ti miért teszitek?”

- tette fel költői kérdését.

Floyd testvére: nem csak Floydért harcolok, hanem mindenkiért ezen a világon

"George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára" - fogalmazott a család sajtótájékoztatóján George Floyd testvére. Philonise Floyd azt mondta: megígéri, hogy lankadatlan lesz az igazságért folytatott küzdelme.

"Minden nap meg fogom vívni a harcot, mert már nem csak George-ért harcolok, hanem mindenkiért ezen a világon"

- mondta Philonise Floyd, majd megköszönte az ügyvédek munkáját.

Keith Ellison, Minnesota állam legfőbb ügyésze sajtótájékoztatóján a Chauvin-ügyben hozott döntést az igazságosság felé tett első lépésnek nevezte. "A mai ítéletet nem nevezném igazságszolgáltatásnak, mert az igazságosság valódi helyreállítást vonna maga után. Inkább azt mondanám, hogy az elszámoltathatóság az első lépés az igazságosság felé" - fogalmazott.

Obama, Harris és Biden is ünnepelte a döntést

Barack Obama volt amerikai elnök a Twitter közösségi oldalán úgy reagált.

"Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség".

Obama közleményében azt írta: tény, hogy az afroamerikaiakat minden nap másképp kezelik és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak. "Ez megköveteli tőlünk az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát annak érdekében, hogy az általunk ismert Amerika jobban hasonlítson ahhoz az Amerikához, amelyben hiszünk." - fogalmazott a volt elnök.

Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban elmondott beszédében felszólította az amerikaiakat, hogy tegyenek meg mindent a faji igazságtalanságok ellen. Az alelnök szerint a keddi döntés "egy lépéssel közelebb viszi" az országot az egyenlő igazságszolgáltatáshoz. Hangoztatta:

"A mostani ítélet egy lépéssel közelebb visz minket az igazsághoz, de még van dolgunk, meg kell reformálnunk a rendszert".

Arról is beszélt, hogy a faji igazságtalanság minden amerikai problémája, mert visszatartja a nemzetet attól, hogy teljes mértékben kiaknázza a lehetőségeit. "Mindannyian részesei vagyunk George Floyd örökségének, és most az a feladatunk, hogy tiszteletben tartsuk ezt és tiszteljük őt." - jelentette ki Harris.

Joe Biden amerikai elnök szerint a mai ítélet egy "ritka, de óriási lépés az amerikai igazságszolgáltatás felé vezető menetben".

Beszédében úgy fogalmazott: a mai ítélet üzenete, hogy senki sem állhat a törvény felett. "De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg" -  hangoztatta.

Az elnök úgy vélte, az esküdtszék keddi döntése hozzájárul ahhoz, hogy az afroamerikai embereknek ne kelljen félniük attól, hogy a rendőrséggel találkoznak. Reményét fejezte ki, hogy a szülőknek a jövőben

"nem kell amiatt aggódniuk, hogy a fiaik vagy a lányaik hazajönnek-e egy bevásárlás vagy egy séta után, vagy miután a parkban játszottak."

Biden szólt azokhoz is, akik esetleg azt tervezik, hogy az ítéletet - ahogy fogalmazott - mentségként használják az erőszakra.

Azt mondta: vannak agitátorok és szélsőségesek, akiket nem érdekel a társadalmi igazságosság. "Ők a gyűlölet és a megosztottság lángját lobbantják fel. Nem hagyhatjuk, hogy sikerrel járjanak" - tette hozzá az elnök.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!