Megmérgezték Putyin szókimondó kritikusát
A berlini Charité kórház tesztjei igazolták a gyanút Alekszej Navalnijal kapcsolatban
Megmérgezték Putyin szókimondó kritikusát

Alekszej Navalnij(Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix)

2020. 08. 24.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus múlt hét csütörtökön esett össze repülőgépén, röviddel azután, hogy teát fogyasztott, melyet szövetségesei szerint megmérgeztek. Röviddel az incidens után egy német kórházba szállították, ahol jelenleg is védelmi őrizet alatt ápolják a kómába esett férfit.

“Az a gyanúnk, hogy Navalnij urat megmérgezhették, tekintve, hogy az orosz történelem közelmúltbeli fejezeteiben számos hasonlóan gyanús eset fordult elő” 

- nyilatkozta az esettel kapcsolatban Angela Merkel német kancellár vezető szóvivője, Steffen Seibert.

Az orosz ellenzéki vezetőt kezelő berlini Charité kórház tesztjei azóta megerősítették: a Kreml szókimondó kritikusát megmérgezték, és  "a kolinészteráz-gátlók csoportjából származó anyag okozta mérgezésben szenved".

Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de stabil: a politikus nincs életveszélyben.

A Kreml még pénteken úgy nyilatkozott az ügyben, hogy nem világos mi okozhatta Navalnij megbetegedését, és az előzetes tesztek nem mutatták ki, hogy méreg lenne a szervezetében. 

Az incidens tovább ronthat Oroszország és európai szomszédjai illetve a NATO kapcsolatán, kiknek részéről számos vád érte már Moszkvát a disszidenseket érő sorozatos támadásokkal kapcsolatban. A vádakat Oroszország kategorikusan tagadta. 

A Navalnijt először kezelésbe vevő szibériai orvosok hétfőn kijelentették, megmentették az életét, de nem találtak mérgezésre utaló nyomokat a testében. Arra nem tértek ki részletesen, pontosan mivel is kezelték, de azt siettek világossá tenni, semmilyen nyomás nem érte őket a politikussal kapcsolatban a hatóságok részéről.

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője hétfőn elmondta, támogatói a politikus megbetegedése után rögtön megosztották mérgezésre irányuló gyanújukat az orosz rendőrséggel.

Alekszej Navalnij már több mint egy évtizede „tüske a Kreml oldalában”, leplezi le a korrupciós botrányokat, és fiatal tüntetők tömegei követik. Korábban állítólag eltiltották gyűlések és felvonulások szervezésétől, és beperelték korrupciós nyomozásai miatt. Két éve, 2018-ban nem is indulhatott az elnökválasztáson.

(Reuters)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!