Magyarország és Csehország blokkolta az izraeli telepesek elleni EU-s szankciókról szóló javaslatot
Magyarország és Csehország blokkolta az izraeli telepesek elleni EU-s szankciókról szóló javaslatot

Forrás: Shutterstock/photocosmos1

2024. 02. 07.
Az EU-tagállamok ma vitatják meg az izraeli telepesek elleni szankciókról szóló javaslatot, de mint sajtóértesülésekből kiderült: Magyarország és a Cseh Köztársaság blokkolta az erről szóló kezdeményezést.

Az ügy előzményei közé tartozik, hogy Washington korábban úgy döntött, hogy szankciókat vezet be a telepesek ellen. Ahogy arról beszámoltunk, az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be azokkal a ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben, akiket erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsít - közölte akkor Antony Blinken külügyminiszter.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még decemberben javasolt szankciókat az izraeli telepesek egy csoportja ellen, akiket szélsőségesnek tartanak.

A tervezett szankciók között szerepel például az Európába való belépés tilalma.

A szankcionálás legfőbb indoka, hogy a Hamász október 7-i tömegmészárlása utáni hónapokban állítólag szélsőséges izraeli telepesek palesztinokat támadtak meg és üldöztek el otthonukból. Ezzel összefüggésben pedig az izraeli kormányt hibáztatják, amiért támogatja a zsidó telepeseket, és nem akadályozza meg, hogy a palesztin területeken házakat építsenek és ott éljenek. És mindez egyre nehezebbé teszi az USA által szorgalmazott kétállami megoldás megvalósulását.

(Politico / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!