"Kiskarácsony, maszkkarácsony"- Megfogalmazta ünnepi ajánlásait a WHO és Európa
Összegyűjtöttük, melyik ország hogyan készül az ünnepekre
"Kiskarácsony, maszkkarácsony"- Megfogalmazta ünnepi ajánlásait a WHO és Európa

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 17.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban több európai országgal együtt ajánlásokat fogalmazott meg arra, hogyan kerülhető el a fertőzés belobbanása karácsonykor, és hogyan lehet viszonylag biztonságosan ünnepelve, egészséget megőrizve átvészelni az ünnepi időszakot.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A WHO arra figyelmeztetett, hogy „a minden korosztályt, köztük családokat, vallási csoportokat és barátokat tömörítő összejövetelek tömeges megszaporodása…

a Covid-19 továbbterjedésének megnövekedett kockázatát rejti az ünnepi időszakban”.

A szervezet javaslata szerint, hogy mivel Európa-szerte mérlegelik a vallási körmenetek, ünnepi piacok és egyházi ünnepségek megrendezését, fontolóra kell venni a nyilvános események „elhalasztását vagy redukálását”. Azt is javasolták, hogy az ünnepi istentiszteleteket „lehetőség szerint a szabadban tartsák, vagy méretük és időtartamuk korlátozott legyen”.

Ezen ajánlásukat a karácsonyi összejövetelekre is kiterjesztették, azaz arra kérték az európai polgárokat,

lehetőleg a szabadban, maszkban és távolságot tartva ünnepeljenek idén, ha pedig feltétlenül beltéren ünnepelnének, gyakran szellőztessenek, illetve a maszkviseletet és a távolságtartást itt se adják fel.

Arra is kitértek, hogy az idősebb, veszélyeztetett korosztálynak nehezebb nemet mondani, de az ő védelmük a távolságtartással családtagjaik felelőssége. 

Nagy-Britannia "kiskarácsony" párti

Szűk körű és rövid karácsonyi összejövetelekre kérte szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök a lakosságot, mondván: a jelenlegi járványhelyzetben

"a kis karácsony a biztonságos karácsony".

A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján hozzátette ugyanakkor, hogy az oltási kampány hatására húsvétra már jobb lesz a helyzet, jövőre pedig mindenki a korábban megszokott módon ünnepelheti a karácsonyt.

A brit kormány már korábban bejelentette, hogy az idei karácsonyi időszakra, december 23-27. között jelentősen enyhíti a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat.

Lehetővé válik például legfeljebb három, nem egy fedél alatt élő család összejövetele egymás otthonaiban, azokban az országrészekben is, amelyekben magas járványkészültségi szint van érvényben és ennek rendelkezései alapján jelenleg senki nem látogathatja meg szeretteit.

Az enyhítési tervekről azonban komoly vita bontakozott ki az elmúlt napokban. A legnagyobb feltűnést az keltette, hogy a két legtekintélyesebb brit orvosi szakfolyóirat, a Health Service Journal és a British Medical Journal közös szerkesztőségi cikkben nevezte "meggondolatlannak" és "durva hibának" ezeket a terveket, és arra figyelmeztette a kormányt, hogy a karácsonyi engedékenység számos emberéletbe kerülhet.

karácsony
Shutterstock/Puzzlepix

Szerda esti sajtótájékoztatóján Johnson közölte: most már nem változtatják meg a karácsonyi enyhítésről hozott döntést, mivel nem akarják "kriminalizálni" azokat, akik már megtervezték a szeretteikkel közös karácsonyt, de a kormány mindenkit a lehető legvisszafogottabb ünneplésre kér.

A brit miniszterelnök kijelentette: amikor a kormány azt mondja, hogy három különböző háztartás tagjai öt napig összejöhetnek, "az nem cél, hanem a felső határ", és

a legbiztonságosabb megoldás az, ha mindenki a lehető legkevesebb emberrel találkozik.

Hozzátette: a kormány azt is kéri, hogy az erősen fertőzött térségekben élők ne utazzanak olyan országrészekbe, amelyekben alacsonyabb a koronavírus-fertőzöttek száma.

Franciaország önkéntes karanténra buzdít

A francia kormány önkéntes karantént javasol mindenkinek egy héttel az év végi ünnepek előtt annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány a családi és baráti összejöveteleken ne kaphasson új erőre.

Jean Castex kormányfő ezt aznap tanácsolta a franciáknak, amikor véget ért az október 30-án kihirdetett általános karantén. Kedden megszűnt az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, a franciák ismét igazolás nélkül szabadon mozoghatnak az egész országban, de este 8 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lépett életbe.

 A járvány harmadik hullámának megelőzésére a miniszterelnök azt tanácsolta kedden a szülőknek, hogy a gyerekeket csütörtökön és pénteken ne küldjék iskolába a másnap kezdődő téli szünet előtt, és ezzel is korlátozzák a fertőzés kockázatát.

Jean Castex kormányfő önkéntes karantént tanácsol mindenkinek egy héttel az év végi családi és baráti összejövetelek előtt.

karácsony
Shutterstock/Puzzlepix

A kormány mellett működő tudományos tanács szerint a teljes lezárás hat hete alatt a járvány elsősorban a családi étkezések során terjedt.  

Németország szigorít az ünnepekre

Szigorú karantént vezet be Németország az ünnepek idejére, miután súlyosan megugrottak a halálozási és fertőzési számok az országban. A nem létfontosságú boltok bezárnak december 16-tól január 10-éig. A legtöbb karácsonyi vásárt már bezárták, de a karácsonyfaárusok továbbra is nyitvatarthatnak.

Angela Merkel kancellár a karácsonyi vásárlási hullámot okolta a társadalmi érintkezések megszaporodásáért és a járványhelyzet rosszabbodásáért.

Jelenleg két háztartásból maximum öt ember gyűlhet össze az otthonokban, ezt azonban karácsonyra, december 24 és 26 között feloldják, így egy háztartás maximum négy családtagot láthat majd vendégül az ünnepekre, gyermekeket nem beleértve. 

Hogy készül Európa többi része?

Hollandiában is szigorú karantén jön december 15 és január 10 között, karácsonykor azonban az eddig megengedett két vendég helyett hármat fogadhatnak a háztartások, gyermekeket nem számítva.

Olaszországban március óta a legmagasabb halálozási számra való tekintettel Giuseppe Conte miniszterelnök azt üzente az olaszoknak, idén

"józanabb karácsonyra számítsanak, karácsonyi összejövetelek, ölelések és puszik nélkül".

Karácsonykor nem hagyhatja el senki szülővárosát, kivéve munkaügyi vagy vészhelyzetben.

Itt azonban a templomok nyitvatarthatnak az éjjeli kijárási tilalom betartásával, tehát éjféli miséről szó se lehet.  

Svédországban maximum nyolc ember gyűlhet össze az ünnepekkor, és az ajánlás a kültéri ünneplésre szól, melyre azt javasolják, lehetőleg ne tömegközlekedéssel érkezzenek a polgárok.

Spanyolországban gyermekekkel együtt is az eddig engedélyezett tíz fő helyett hat gyűlhet össze maximum karácsonykor és újévkor. A kijárási tilalom ezeken a napokon hajnali fél kettőre tolódik. 

Ami Magyarországot illeti, nem történt szigorítás, tíz fő gyűlhet össze karácsonykor, nyitva tartanak a boltok, a kijárási tilalmon azonban nem enyhítenek. 

Nem lehet a karácsonyi összejövetelek biztonságosságát koronavírusteszttel biztosítani, ezért inkább el kell kerülni a találkozásokat

- hívta fel a figyelmet a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, Szlávik János.

(MTI/BBC/Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!