Kiengedtek a franciák - több mint hatezren karneváloztak Marseille-ben
"A fiataloknak elegük van a karanténból"
Kiengedtek a franciák - több mint hatezren karneváloztak Marseille-ben

Forrás: Youtube / France 24

2021. 03. 22.
Több mint 6 ezer jelmezes fiatal vonult fel vasárnap a dél-franciaországi Marseille belvárosában, amelyet a koronavírus-járvány fokozódó terjedése miatt lezárás fenyeget. A helyi prefektúra jelezte, hogy a karneválozók nem kértek előzetes engedélyt a felvonulásra, és a résztvevők többsége nem tartotta be az egészségügyi ajánlásokat (távolságtartás, maszkviselés).

"Hihetetlen! Szólt valaki, hogy van valami, amiről nem szabad lemaradni Marseille-ben"

- mondta az AFP hírügynökségnek egy péknek öltözött 26 éves fiatal.

"A fiataloknak elegük van a karanténból. Itt nincsenek veszélyeztetett idősek, csak fiatalok" - tette hozzá.

A rendőrség tájékoztatása szerint a karneválozók 6500-an voltak. Miután a be nem jelent eseményen nem tartották be a védőtávolságot és nem viseltek szájmaszkot, többeket helyszíni bírsággal sújtottak, de a rendezvénybe nem avatkoztak be a rendőrök. A menet végén viszont erővel oszlatták szét az embereket.

Egy évvel ezelőtt elmaradt a marseille-i karnevál az országos szigorú lezárás miatt. Jelenleg azonban a dél-franciaországi városban nincsen korlátozás érvényben, jóllehet a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma már meghaladta a 250-et, ami a riasztási szint.

Péntek éjfélkor a leginkább fertőzött 16 francia megyékben egy hónapra újabb korlátozások léptek életbe: a lakhelyét mindenki elhagyhatja időkorlátozás nélkül, de csak meghatározott körzetben. A közeli Nizzával ellentétben Marseille-re nem vonatkoznak az új korlátozások, de az állandó maszkviselés ott is kötelező, gyülekezni pedig csak hat főig engedélyezett.

Idehaza szombaton tartottak tüntetést Gödény vezetésével

Újabb tüntetésre hívta szombat reggel az embereket a vírusszkeptikus Gődény György, akikkel aztán délben el is indultak a Hősök tere felé, de a rendőrök az Andrássy úton feltartóztatták őket.

Nagyjából 50 rendőrből álló sorfallal zárták körbe a tüntetőket, és délután egykor még mindig igazoltatták az embereket, többeken nem volt maszk sem. Csak  egy óra után érkeztek meg a Hősök terére, ahol nagyjából százan fogadták őket, azonban a tömeg hamar el kezdett elfelé szállingózni.

A rendőrség a honlapján erről azt írta: „2021. március 20-án 12 óra 18 perckor az Andrássy úton, a Hősök tere közelében jogellenesen csoportosulókkal, valamint a maszkviselésre vonatkozó szabályokat megszegőkkel szemben megkezdte az intézkedést”.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!