hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terror és félelem­vezérelt tolerancia Franciaországban
Ostrom alatt Macron
Terror és félelem­vezérelt tolerancia Franciaországban

Fotó: AP / Eric Gaillard

2020. 11. 05.
A járványidőszak kellős közepén szinte egymást érték a terrorista merényletek Franciaországban, melyeknek hátterében a szekuláris társadalom és az iszlám radikalizmus konfliktusa áll. A bécsi fejlemények tükrében az iszlám szélsőségesek aktivizálódása Európa destabilizálását célozhatja.

A nyitányt idén szeptember elején Emmanuel Macron elnök egy emlékezetes beszéde jelentette a köztársaság ünnepén, melyben kifejtette: törvénytervezet készül az iszlám vallási szeparatizmus visszaszorítására Franciaországban. Az elnök többek között az iskoláztatás szigorúbb felügyeletét és a mecsetek külföldi támogatásának ellenőrzését helyezte kilátásba. Szerinte ugyanis nagy a veszélye annak, hogy Nyugat-Európa legnagyobb, hatmilliós muszlim közössége a saját törvényeit a francia törvények fölé helyezve egy ellentársadalmat hoz létre, veszélyeztetve ezzel az ország szekuláris jellegét.  

Nem sokkal ezután, szeptember közepén került sor egy húsbárdos támadásra Párizsban, a Charlie Hebdo szerkesztőségének közelében, azt követően, hogy újra megjelentették a Mohamed-karikatúrát. A támadásban, amit egy 25 éves pakisztáni fiatalember követett el, ketten megsérültek, halálos áldozat nem volt. 

Október közepén egy Párizstól nem messze lévő kisvárosban a nyílt utcán fejezték le Samuel Paty középiskolai történelemtanárt, miután a szólásszabadságról tartott egyik előadásán kivetítette a Mohamed-karikatúrát. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!