hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyhatalmi irányváltás Macron politikájában
Franciaország élre törne
Nagyhatalmi irányváltás Macron politikájában

Fotó: AP / Olivier Matthys

2020. 10. 14.
Újrázásra készülhet a 2022-es választáson Emmanuel Macron, ehhez azonban új politikai tartalommal kell megtölteni programját és összerántani instabil pártját. A francia elnök nem csak a radikális iszlámnak ment neki a szekularizáció szellemében; a nagypolitikai porondon igyekszik „Kína és az Egyesült Államok bipolarizált világrend­szerét” megdönteni.

Megtisztítaná a külföldi befolyásoktól a franciaországi iszlámot Emmanuel Macron francia elnök. Újragondolják az imámok oktatását és működésük engedélyezését, azaz betiltanák a külföldi képzéseket. Jelenleg a franciaországi imámok nagy része Törökországból, Marokkóból, Algériából radikális iszlamista nézeteket hirdetve tér vissza Franciaországba. Az új imámképzés célja az lenne, hogy a köztársaság értékeit képviselő vallási tanítók generációját neveljék ki, átformálva a vallást „francia stílusúra”. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a mecseteket „felszabadítják” a külföldi befolyástól, ezért szigorúbban szabályozzák majd a külföldről érkező finanszírozásokat is. A „felvilágosult” iszlám térnyerését támogatják.

Macron ugyanis a szekuláris állam újraépítésen fáradozik, miközben belügyminisztere, Gérald Darmanin háborút hirdetett az iszlám terrorizmus ellen. Ennek érdekében decemberben egy új törvényjavaslatot akarnak benyújtani, mely megerősítené az állam és egyház szétválasztásáról szóló 1905-ös törvényt, ami eredetileg a katolikus egyház közéleti visszaszorítását célozta. A tervezet értelmében ugyan bárki szabadon tartozhat bármely vallási közösséghez, azonban ennek külső megjelenése iskolákban és a közszférában tiltott lesz. Azaz például nemcsak hidzsábot nem lehet majd viselni, de keresztet sem. 

Másik fontos intézkedése Macronnak a gyermekek hároméves korától kötelező közoktatása (óvoda, illetve iskola), melynek célja, hogy visszaszorítsa a magántanulók számát. Az elnök beszámolt arról, hogy jelenleg havi rendszerességgel kell illegális „iskolákat” felszámolni a hatóságoknak, melyek elsősorban vallási ideológia és tanok mentén szerveződnek. E jelenség ellen most kemény harcot hirdetett. Yasser Louati francia muzulmán aktivista szerint ez az intézkedés a muzulmán vallás üldözése és egyenesen életveszélyt jelent a muszlim gyerekekre, hiszen világjárvány idején visszaszorul az otthoni oktatás lehetősége.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!