hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alija: betelt a pohár a francia zsidóknál
Dühítő indoklással mentették fel Sarah Halimi gyilkosát
Alija: betelt a pohár a francia zsidóknál

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 05.
Hosszú a lista a francia zsidók ellen elkövetett támadásokról a 21. században. Az elmúlt napokban Franciaországban született bírósági ítélet olyan mélypontot jelent, ami miatt sokan úgy érzik, számukra az ország nem kínál se szabadságot, se egyenlőséget, sem pedig testvériséget.

Sarah Halimi 2017-ben halt meg, rendkívül erőszakos halállal, Párizs Belleville, azaz „Szépváros” nevű kerületében. Hát neki nem volt szép. Április 4-én a szomszédja, Kobili Traoré hívatlanul átjött a 65 éves hölgyhöz, aki orvosként és tanítóként ment nyugdíjba, családját tekintve háromgyermekes anya és nagymama volt, ortodox zsidó vallású özvegy, a háztömb egyedüli zsidó lakója. Traoré Maliból érkezett, drogdílerként kereste a kenyerét, és nagyon felhúzta magát egy családi vitán, ezt verte le a szomszéd hölgyön, akit kínzások után végül kidobott a harmadik emeletről. 

Eközben sem a felfokozott idegállapot, sem az elfogyasztott drog nem feledtette vele, miért tölti ki a haragját a zsidó hölgyön, Allah Akhbart kiáltozott és a végén bejelentette, megölte a Sátánt. A rendőrök a helyszínen hallgatták végig a bántalmazást és az Allah Akhbart, mivel a fiatalember először egy másik család lakásába hatolt be, és ők kihívták a rendőrséget. A rendőrök annyira megfontoltak voltak, hogy türelmesen vártak a felmentő csapatra, miközben Traoré átmászott az erkélyen keresztül Sarah Halimihez, és a fentiek szerint végzett vele.

Traoré, a drogdíler, drogos állapotban volt ezen a végzetes napon (is). 2021 áprilisában a francia Semmítőszék (Cour de Cassation – a rendes bírósági rendszer legfelsőbb bírósága) megerősítette az alsóbb szinteken a korábbi évek során sorozatosan meghozott döntést. Ami laikus megfogalmazásban úgy hangzik: mivel túl sok cannabist, azaz marihuánát szívott az illető, a drog a felelős a tettéért, tehát felmentik a gyilkosság vádja alól. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!