hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A köztársaság törvényei magasabb rendűek Isten törvényénél"
Veszélyes precedenes: a terrorellenes harc jegyében beáldoznák a vallásszabadságot Franciaországban
"A köztársaság törvényei magasabb rendűek Isten törvényénél"

Macronnak a 2022-es elnökválasztás miatt a politikai erőviszonyokra is tekintettel kell lennie.(Fotó: AP / Francois Mori)

2021. 02. 18.
Elfogadta a francia Nemzetgyűlés azt a törvénytervezetet, amely az iszlám szeparatizmus ellen irányul, de minden vallásnak, így a keresztény felekezeteknek a működését is szigorú állami kontroll alá vonja. A közbiztonságot célzó törvény jelenlegi formájában a vallásszabadságot és a jogállamiságot, a köztársaság alapértékeit is érinti.

Franciaországban az iszlám szélsőségesek által tavaly októberben elkövetett véres merényletekre (Charlie Hebdo elleni ismételt támadás, tanárlefejezés, nizzai késelések) válaszul Emmanuel Macron köztársasági elnök újabb harcot hirdetett az országon belüli iszlám szeparatizmus ellen. 

Mint ilyenkor szokás, Macron bel- és külföldön is támadások kereszttüzébe került, ezúttal török és arab részről, sőt az amerikai baloldalról is iszlamofóbnak és rasszistának kiáltották ki. Nem szabad elfelejteni, hogy Franciaországban él Nyugat-Európa legnagyobb, hatmilliós iszlám kisebbsége. Ez is oka annak, hogy politikai és gazdasági érdekekből kifolyólag a francia kormány most igyekszik a politikai iszlámmal szembeni jogi fellépését egy általános vallási szabályozásba csomagolni. 

Harc a szélsőségesek ellen

A fundamentalista politikai iszlám az elmúlt 30-40 évben vált komoly kihívássá a francia köztársaság számára. Szakértők becslése szerint összességében 10-20 ezer terroristagyanús vagy ilyen kötődésű személy élhet ma az országban, a hivatalos adatok szerint az úgynevezett S-listás, azaz nyilvántartott személyek száma mintegy 12 ezer fő.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!