Macron: Le a rasszizmussal de ne a szobrokkal
Franciaország nem áll a "múlt hamis vagy gyűlölködő átírása" mellé
Macron: Le a rasszizmussal de ne a szobrokkal

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 15.
Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből, és nem dönt le szobrokat - tette világossá vasárnap a francia államfő. 

A francia elnök a rendőri erőszak és rasszizmus elleni sorozatos erőszakba és vandalizmusba forduló tüntetésekre reagált, amelyek a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások nyomán szerveződtek országszerte - írja az MTI.

"Kegyetlenek leszünk a rasszizmussal, az antiszemitizmussal és a diszkriminációkkal szemben, de ez a nemes harc tévútra vezet, amikor szeparatizmussá válik a múlt hamis vagy gyűlölködő átírásával, és elfogadhatatlan küzdelemmé válik, amikor a szeparatizmusok szolgálatába áll" - fogalmazott Macron az eredetileg a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb enyhítéseiről szóló televíziós beszédében.

"A köztársaság nem fog szobrokat ledönteni... Inkább együtt kell szembenézni a teljes történelmünkkel, és semmi esetre sem megtagadni azt, amik vagyunk"

A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról. Egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja és támogatói június 2-án szervezték az első tiltakozó megmozdulást, amelyen több mint 20 ezren gyűltek össze a párizsi bűnügyi bíróságépülete előtt a gyülekezési tilalom ellenére.

A nem engedélyezett megmozdulást eredetileg a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezték Párizsban, de a mozgalom az elmúlt tíz napban egyre nagyobb méreteket öltött és az egész országban kiszélesedett. A hétvégén Párizs mellett Marseille-ben, Lyonban, Montpellier-ben, Nantes-ban, Saint-Nazaire-ban, Bordeaux-ban és Strasbourgban is ezrek tüntettek.

Adama Traoré, egy mali származású börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította. A család a tüntetéseken a csendőrök vád alá helyezését követeli.

Emmanuel Macron vasárnap este elismerte, hogy létezik rasszista diszkrimináció Franciaországban, de óva intett az egyesült államokbeli megmozdulások másolásától, ahol a tüntetők szobrokat döntöttek le, és általuk diszkriminatívnak és rasszistának ítélt művészeti alkotásokat kérdőjeleztek meg.

"Mi egy olyan nemzet vagyunk, ahol bárki, származásától és vallásától függetlenül meg kell hogy találja a helyét. Hogy ez mindenhol így van a világon? Nem"

- ismerte el a francia elnök.

"A küzdelmünknek ezért folytatódnia és erősödnie kell, hogy mindenki olyan diplomát és munkát szerezhessen, amely megfelel a tehetsége érdemeinek, és harcolnunk kell az ellen, hogy a név, a lakcím és a bőrszín korlátozza az esélyegyenlőséget, amely mindenkit megillet"

(Hetek/MTI)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti:

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!