Két percre megállt az élet Izraelben - a holokauszt hatmillió áldozatára emlékeztek
Netanjahu a megemlékezésen kijelentette, az iráni egzisztenciális fenyegetéssel szembeni védekezés jogától senki nem foszthatja meg őket
Két percre megállt az élet Izraelben - a holokauszt hatmillió áldozatára emlékeztek

Forrás: Youtube/ABC News

2021. 04. 08.
Megszólaltak a szirénák, egész Izrael megállt két percre: a tegnapi és a mai napon emlékeznek meg ceremóniák és ünnepélyes csendes főhajtás keretében a holokauszt hatmillió áldozatáról a zsidó államban.  Egész Izrael megállt két percre, mikor helyi idő szerint tíz órakor megszólaltak a légvédelmi szirénák csütörtökön a nácik által brutálisan meggyilkolt zsidók emlékére.

A sziréna leállította az izraeli szabadtéri életet - megálltak a gyalogosok, a forgalmas utcákon leálltak az autóbuszok és a főbb autópályákon és félreálltak autók, sofőrjeik lehajtott fejjel emlékezve az út szélén.

Tegnap a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum kertjében idén ismét túlélők jelenlétében nyitották meg az izraeli holokauszt emléknapot, a jom hasoát.

Tavaly a koronavírus-járvány árnyékában elsősorban a televíziók és a számítógépek képernyőjén, a túlélők személyes jelenléte nélkül zajlottak a holokauszt-megemlékezések Izraelben, de azóta az idősebb korosztályokat szinte teljes körben beoltották, és így újra részt vehetnek az események utolsó szemtanúi is a közösségi visszaemlékezéseken.

Ismét ültek nézők, - noha egyelőre ritkított sorokban, egymástól távol - a Jad Vasemben rendezett jeruzsálemi nyitóünnepségen a kegyeletüket lerovó állami méltóságok mellett.

Beszédében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az amerikai kormánynak üzent az Iránnal folytatott tárgyalások megújítása kapcsán.

"A minket kiirtással fenyegető Iránnal kötött megállapodás, amely utat nyit a nukleáris fegyverek felé, Izraelt nem kötelezi"

- mondta.

"A múlttal ellentétben ma senki a világon nem foszthat meg minket jogunktól és hatalmunktól, hogy megvédjük magunkat az egzisztenciális fenyegetéssel szemben"

- hangsúlyozta Netanjahu.

"Ismét terítékre került az iráni nukleáris megállapodás. De az ilyen szélsőséges rezsimekkel kötött egyezmények értéktelenek" - tette hozzá.

Előzőleg Reuven Rivlin államelnök beszédében arra a 900 izraelire emlékezett, aki áldozatául esett a koronavírusnak,

kiemelve a Magyarországról Izraelbe telepedett Guttman Erzsébet sorsát, akit a járvány idején szeretteitől távol, a kórházban elszigetelve ragadott el a halál.

"Megőrizni a holokauszt szent emlékét, nem felhasználni azt eszközként a hely és az idő igényei szerint, és mégsem hagyni, hogy ez a vérző seb eltántorítson minket a cselekvéstől, a jövőbe tekintéstől"

- határozta meg Rivlin a holokauszt emlékezetének mai jelentését.

Emlékezések a nappaliban

A jom hasoá előestéjén számos otthonban személyesen találkoztak az izraeli fiatalok a túlélőkkel az "emlékezések a nappaliban" nevű, az utóbbi években népszerűvé vált összejöveteleken.

Jeruzsálemben Mann-Schőner Gizella, vagyis Gitta néni nappali szobáját is elfoglalták az ifjabb nemzedékek képviselői.

A 91 éves túlélő elmesélte Auschwitzba deportálásának történetét szülővárosából, Csengerből, megérkezését és a szelekciót a lágerben, majd a kötetlen beszélgetés során még olyan kérdésekre is megpróbált választ adni, hogy mi volt boldog házasságának a titka.

Izraelben jelenleg mintegy 174 500 holokauszttúlélő él. A tavalyi emléknap óta 14 264-en haltak meg közülük, naponta átlagosan 41-en.

Az izraeli központi statisztikai hivatal keddi jelentése szerint számításaik szerint az egész világon 2019-ben 14,8 millió zsidó élt, s ez a szám még mindig nem érte el a második világháború kitörése előtti népességszámot, ugyanis 1939-ben, a holokauszt előtt a becslések szerint 16,6 millió volt a zsidó népesség száma.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!