Katasztrófát vizionált Ferenc pápa az "önző, nacionalista" országok migrációs politikája kapcsán
A katolikus egyházfő Leszbosz szigetén leszögezte, a probléma gyökerét kellene kezelni, nem a "szegény embereket támadni"
Katasztrófát vizionált Ferenc pápa az "önző, nacionalista" országok migrációs politikája kapcsán

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 12. 07.
Ferenc pápa a hétvégén a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetén tett látogatást, ahol beszédet is mondott. Ebben éles kritikával illette az európai országok migránsokkal szembeni bánásmódját. Elmondta, hogy számos ország migránspolitikája „önző” és „nacionalista”, aminek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Ferenc pápa nemrég Leszbosz szigetén tett látogatást, ahol meglátogatta a helyi menekülttábort. A pápa 2016-ban is járt a szigeten, épp akkor, amikor az európai migránsválság tetőzött és éppen ezen a szigeten keresztül próbáltak meg emberek tömegei bejutni Európába.
A pápa beszédében kifejezte őszinte sajnálatát azzal kapcsolatban, hogy

az elmúlt öt évben nagyon kevés változás történt az európai országok migránspolitikájában. 

A pápa azokra a közelmúltban történt tragédiákra is utalt, amik illegális határátlépések közben történtek.

A múlt hónapban 27 ember fulladt vízbe, miközben egy felfújható gumicsónakkal próbáltak meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába. A szigetországba egyébként idén jóval többen próbáltak bejutni illegális úton, mint a korábbi években.

A BBC szerint 2021-ben összesen 26000 ember vándorolt be Nagy-Britanniába, vagyis kétszer annyian, mint tavaly. 

Más európai országban is történtek emberéleteket követelő határátlépési kísérletek: nemrég több illegális bevándorló halálra fagyott a lengyel-fehérorosz határon. Sokan úgy vélik, a fehérorosz vezetés szándékosan idézhette elő a tragédiát, hogy ezzel is destabilizálja az Európai Uniót. Fehéroroszország természetesen tagadja a vádakat.

Ferenc pápa beszédében éles kritikát fogalmazott meg az európai országok migránspolitikájával kapcsolatban:

„Némelyik európai ország úgy viselkedik, mintha nem akarna tudomást venni a menekültválságról. Ez tragikus. A történelem azt tanítja nekünk, hogy ez a fajta önzőségre és nacionalizmusra épülő politika katasztrofális következményekkel fog járni”

– szögezte le.

A pápa a beszédet egy ideiglenesen felállított menekülttáborban mondta el, amelyet azután állítottak fel, hogy az eredeti és túlzsúfolt táborban tavaly tűz ütött ki, ami az egész tábort leégette. 

„A koronavírus járvány megmutatta, hogy a nagy kihívásokkal szemben csak közös erővel léphetünk fel. Úgy látom, hogy a klímaváltozás elleni harcban már sikerült összefogunk egymással, de sajnos nem látok ilyen egységes fellépést a menekültek ügyében.”

Ferenc pápa beszéde végén még elmondta: „Könnyű befolyásolni a közvéleményt azzal, hogy félelmet keltünk más emberekkel szemben.

Ebben a válságban a probléma gyökerét kéne kezelni, nem pedig azokat a szegény embereket támadni, akik ennek a problémának a következményeit szenvedik el, ráadásul még politikai propagandára is felhasználják őket.” 

.
Előfizetői akció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!