hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emberrablás-e a migránsok feltartóztatása?
Előnyére válhat Salvininek a képtelen vádemelés
Emberrablás-e a migránsok feltartóztatása?

AP/Andrew Medichini

2020. 04. 09.
A baloldalnak rég bevált módszere, hogy a megdönthetetlen támogatottsággal rendelkező jobboldali politikusoktól, ha demokratikus úton nem képes, akkor jogi módszerekkel próbál megszabadulni. Trump és Netanjahu után, úgy néz ki, Matteo Salvini sem lesz kivétel ez alól, akinek február közepén megvonták a mentelmi jogát. Salvini készséggel áll elébe az eljárásnak.

A vád szerint, még belügy­minisztersége során, emberrablás bűntettét követte el, amikor megakadályozta, hogy 131 migráns partra szálljon Olaszországban. 152 szenátor támogatta, 76 pedig ellenezte Salvini mentelmi jogának felfüggesztését, ami a jogi felelősségre vonás első lépése. Salvini azzal védekezett, hogy az olasz szuverenitás védelme érdekében akadályozta meg a partraszállást, és szerencsétlen módon a fasizmussal kokettáló Ezra Poundtól idézett: „Ha egy férfi nem hajlandó kockázatot vállalni az eszméiért, akkor vagy az eszméi nem érnek semmit, vagy ő maga nem ér semmit.”

Salvini nem fél. Még párttársait is mentelmi jogának feloldása melletti szavazásra biztatta. (fotó: AP/Alessandra Tarantino)


Állítása szerint emelt fővel áll majd a tanács elé, akik arról döntenek majd, hogy bűnöző-e, vagy csak a dolgát végezte. Ebben van gyakorlata: az elmúlt két év során már ötször vetették különböző vizsgálatok alá, jelenleg is egy másik ügyben van perbe fogva. Továbbá márciusban a szenátus mentelmi jogi bizottsága egy másik hajó feltartóztatásának ügyében is határoz arról, hogy a volt minisztert perbe kell-e vonni (ez esetben az Open Arms nevű mentőhajón érkező 164 migránsról van szó).

Salvini olyannyira kész a maga igazát bizonyítani, hogy még párttársait is felszólította a mentelmi jogának feloldásáról szóló pozitív szavazásra. A nemzetközi balliberális tábor konstans támadása alatt tevékenykedő politikus büszke bevándorlásellenes lépéseire – mint fogalmazta: „az alkotmányunk azt mondja, hogy a haza védelme az olasz állampolgárok szent kötelessége.” Bár a határzár-politika odahaza népszerűnek bizonyult, óriási nemzetközi kritika zúdult a Salvini vezette Liga nyakába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!